perdika-1

Mediterana (2). O dupa-amiaza in Perdika, satul pescaresc din Aegina

La aproape doua ceasuri de mers pe apa din Atena, este un mic sat pescaresc, Perdika. Ridicata in sudul insulei Aegina, asezarea a fost locuita cu mai bine de o mie de ani inainte de Hristos. Zice-se ca initial satul ar fi fost construit un pic mai sus, pesemne din ratiuni de securitate. Si tot din lectia de istorie aflam si ce inseamna perdika in limba greaca – potarniche. Da, inaripata cea mai des intalnita in padurile de odinioara de pe insula.

Perdika e o poveste frumoasa de dupa-amiaza, in care stai la una din terasele din port, admirand apa limpede si de un calm absolut, dar si insula vecina, Moni, nelocuita, dar care vara este dotata cu tot ce-i trebuie turistului care vrea sa stea la plaja – cateva sezlonguri, umbrelute, chiar si un restaurant. Un du-te vino cu barca taxi costa vreo 5 euro.

Cand te saturi de statul la taverna, poti lua satul la pas. Nu e mare deloc, vreo 500 pe 300 de metri, cu indulgenta. E un soi de camp de v-ati ascunselea, ceva mai mare. Casele pe insula sunt modeste, albe, dar cu un cult deosebit pentru flori, plante mediteraneene si lamai. Incearca sa iei o lamaie verde din copac, sau cateva frunze, freaca-le putin intre degete, si vei simti un miros care iti schimba ziua indiferent de cum ti-a fost pana atunci. E vis!

Daca vrei sa stai in/langa Perdika, exista mai multe hoteluri si pensiuni. In sat exista un supermarket, o brutarie si cateva magazinase. Banci nu exista, nu mai stiu sa va spun daca am vazut bancomate. Dar inclin sa cred ca nu. Deci cash-ul e baza. Altfel, va trebui sa va deplasati in orasul Egina, aflat la 10 km departare. Tot pe insula Aegina se afla si Manastirea Sf. Nectarie.

La terasele din port se mananca bine. Acum nici nu stiu ce ai putea sa gresesti intr-o bucatarie atat de simpla, cum e cea greceasca, dar pe atat de gustoasa. Calamarul e calamar, branza iute e branza iute, pestele e peste, iar tzatzikiul poate sa aiba cateodata prea mult usturoi. Asta ca sa ne dam seama ca pana nici in tinutul zeilor, nu e totul perfect.

perdika-2

perdika-3

perdika-4
perdika-6

perdika-7

perdika-9
perdika-8

perdika-11
perdika-10

perdika-12

perdika-15
perdika-13

perdika-16
perdika-14

perdika-17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *