ostuni-20

Mediterana (5). Ostuni, orasul alb din Brindisi, sudul Italiei

Dupa ce ai iesit din Bari, la o ora de mers cu masina, este oraselul Ostuni, o asezare in care traiesc aproximativ 32.000 de persoane pe timpul iernii. In sezonul cald, totul devine mai aglomerat si mai agitat, datorita, sau din cauza turistilor si a celor care si-au cumparat case in zona. Statistica spune ca pe timp de vara, populatia din Ostuni trece de o suta de mii de suflete, lucru care plaseaza orasul alb pe locul 5 in Italia la capitolul rezidenti britanici si pe primul loc in ierarhia vanzarii de locuinte.

Am tot pomenit termenul orasul alb si nu l-am explicat, desi nu trebuie sa fi studiat la scoala teoria lungimilor de unda, ca sa constati din fotografiile de mai jos, ca mai toti peretii locuintelor sunt varuiti. In functie de cum cade lumina si de cat de innorat este, e senzational contrastul intre albul puternic al cladirilor si nuantele inchise de albastru-plumburiu ale norilor, din care sta sa ploua.

Din Bari pana in Ostuni sunt aproximativ 85 de kilometri. Se poate ajunge cu masina inchiriata, cu trenul sau cu autobuzul. Drumul cu trenul dureaza intre 49 si 59 de minute, iar un bilet costa 5,60 euro (www.trenitalia.com). Drumul cu autocarul dureaza cam o ora si jumatate (Compania Marozzi).

Centrul istoric din Ostuni seamana cu un labirint, format din stradute inguste, scari si coridioare. Urci, cobori, o iei la stanga, apoi la dreapta si aproape ca risti sa intri in casele oamenilor, care de multe ori au usile de la sufragerie deschise. Doar o perdea separa viata asezata a familiei din sudul Italiei de ochii iscoditori ai turistilor porniti in explorarea necunoscutului.

La un moment dat, ajungi la marginea labirintului. In fata este doar o semiprapastie, un intins de livezi de maslini si, la orizont, Mediterana, la vreo 7 kilometri in linie dreapta. E momentul sa te asezi la o cafea si sa te incarci si mai mult de farmecul locului. Iar masa de pranz sa o iei … la pranz. Pentru ca italienii din sud se respecta. La 14:30 – 15:00, aproape totul se inchide si se redeschide seara. Este pauza de dupa-amiaza, momentul in care fiecare incearca sa desluseasca, asa cum se pricepe mai bine, tainele sintagmei dolce far niente.

puglia-10

puglia-11
puglia-12

ostuni-21

ostuni-22
ostuni-25

ostuni-24

ostuni-23
ostuni-26

ostuni-27

ostuni-28
ostuni-29

ostuni-30

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *