Travel tips

De ce nu exista expresia “mai ieftin”, pentru bilete de avion cu date fixe de calatorie

16/10/2018
aripi-turk

O sa fiu scurt foarte scurt astazi. Vreau sa fac cateva clarificari, pornind de la intrebarea pe care o aud de cel putin 5 ori pe saptamana, si aproape ca m-am plictisit sa ii tot dau un raspuns.

Problema – ma intreaba cineva, merg la Amsterdam, plec pe 27 ma intorc pe 29, e 250 de euro biletul, unde il pot gasi mai ieftin?

Raspuns – atunci cand ai date fixe de calatorie, nu ai cum sa gasesti bilet la aceeasi companie, aceleasi ore de zbor, aceleasi aeroporturi. De ce? Pentru ca, simplificand la maximum explicatia, toate companiile isi listeaza tarifele in anumite sisteme de rezervare. Daca cei de la compania X spun ca biletul pentru zilele respective costa 250 de euro, pe orice site ai cauta, vei gasi preturi cu +-10 euro diferenta. Cel mult. In functie de deal-urile si taxele pe care le percepe fiecare site de rezervare.

Dar presupun ca in momentul in care mi-ai pus intrebarea, ti-ai fi dorit sa gasesti un bilet de 70 de euro, nu de 245 de euro, catre Amsterdam.

In schimb, daca te joci putin cu datele calatoriei, atunci, da, poti gasi tarife mult mai bune. Dar scaderea de pret este data de cererea mai redusa de bilete pentru zilele respective. Dar daca tu ceri 27 cu 29, si nu esti deloc flexibil, atunci nu ai mult spatiu de manevra. Eventual sa fie si vineri cu duminica.

Poti sa mai astepti si sa nu cumperi biletul respectiv, in speranta ca va aparea o oferta, iar tarifele vor scadea inclusiv pentru datele urmarite de tine. Dar, de regula, preturile cresc pe masura ce ne apropiem de data plecarii. Si s-ar putea sa nu apara nici promotia mult dorita.

Sau poti sa incerci sa faci o combinatie de zboruri (rezervari separate), care nu sunt listate de motoarele de cautare. Nu stiu, sa zicem ca zbori cu Austrian pana la Viena, iar de acolo mai departe cu KLM pana la Amsterdam. Fiind in aliante diferite, Star Alliance, respectiv Sky Team, nu se combina in cautari. Sunt insa si unele exceptii.

Am incercat o explicatie simplista, ca sa nu intru mult in teoria rezervarilor de bilete, teorie pe care nici eu nu o cunosc in amanunt. Stiu asa, orientativ, principiile de baza. Sa auzim de bine!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

6 Comments

 • Reply Cristi 16/10/2018 at 10:03

  Zbori la Eindhoven și mai faci 2 ore cu trenul de acolo. 😀

  • Reply Mihai Jurca 16/10/2018 at 10:04

   Sau asa. 😛 Dar explicam ca biletul la acelasi zbor, aceeasi companie, nu il poti gasi intr-un loc cu 250, iar in altul cu 15 euro. 🙂

 • Reply Anna 16/10/2018 at 10:15

  Noi vom zbura iasi-dortmund de pe 23 pe 27 oct, cu 100e, 2 persoane(bilet vanat si inhatat). De la Dortmund la Amsterdam tren 1 ora 30-2 ore. Apropos de sugestia lui Cristi. Zbor lin si la cat mai multe concedii tuturor!

 • Reply Andreea 16/10/2018 at 11:46

  Buna Mihai,
  Se aude de un faliment la wizztour. Plățile către ei nu se mai pot face. Ai idee? Am găsit în presă ungureasca info legate de asta.

  • Reply Mihai Jurca 17/10/2018 at 17:51

   u stiu nimic, nu am citit. 🙂

 • Reply Sabina 25/10/2018 at 22:41

  Depinde. Am inteles ideea ta insa din alte orase mari gen Londra, Frankfurt sau Paris s-ar putea sa gasesti si bilete mai “ieftine”. Da, nu cu aceeasi companie, dar de pe aeroporturile mari spre anumite destinatii se zboara des. Gen din Frankfurt spre Zürich zboara de x ori pe zi atat Swiss cat si Lufthansa. Sau Berlin-Zürich – Swiss zboara de cam 12 ori pe zi iar EasyJet de 5-7 ori.

 • Leave a Reply