Good life

Lectia de civilizatie. Saptamana in strainatate pentru toti

22/09/2019
jurca-stanca

Am un prieten care este aproape rupt de lumea in care traieste. Nu stie cine e sef la Senat, nu stie cine ii este primar de sector, iar pleiada de nume de ministri, persoane publice care mai apar pe la TV – din diverse medii – s-ar astepta mai degraba sa ii vada in echipa de start a Concordiei Chiajna, sau pe la Calarasi, ori pe la CSM pe la handbal. Asta daca s-ar uita cumva la sport, dar nu o face. Omul nostru se mai informeaza de pe internet. Mai citeste de o masura fiscala care i-ar putea influenta intr-o mica sau mai mare masura business-ul, asculta muzica, isi cumpara muschi de vita de la Mega pe care da 50 de RON ca sa si-l gateasca acasa, caci de regula mananca in oras, nu consuma carbohidrati, merge la sala, dar nu e vreun addicted, calatoreste cand cu masina, cand cu vreo companie de car sharing si este … zen.

Stiu o alta persoana care incearca sa fie la curent cu tot ce misca, se uita la filme cand are timp, chiar si la TV, asculta muzica, mananca variat, calatoreste des, ii pasa de cei din jur, nu parcheaza niciodata pe trecerea de pietoni sau in statia de autobuz, ori pe vreun trotuar pe care circula carucioare de copii. Si da si buna ziua mereu, si ajuta si o babuta sa treaca strada daca are nevoie, si incearca sa fie bun cu cei din jur, si pastreaza si cartela de metrou in buzunar pana la primul cos de gunoi care ii iese in cale, doar doar n-o arunca-o pe jos! Si persoana asta de care va spun, mai merge cu masina cateodata prin oras. Nu mult, pentru ca oricum sta aproape de serviciu, si ori de cate ori poate sa mearga undeva pe jos sau sa ia un mijloc de transport in comun, o face. Zice el ca nu-i cade rangul si nu mai supraaglomereaza si el strazile si asa imbibate de masini.

Si acum problema. Prima persoana, care traieste in bula sa, si care cu nu foarte multa sfortzare si-a creat un mediu aseptic si antifonat in jurul sau, nefiind foarte interesata de ceea ce se petrece in jur, nu se enerveaza aproape niciodata. Ce daca UBER-ul in care se afla merge regulamentar, iar altii depasesc pe linia de tramvai si i se baga in fata la semafor? Nu-i nimic, mai asculta o melodie in plus pe Spotify. Nu-i o tragedie. Ce daca tableta de ciocolata cumparata de o persoana certata cu bunul simt face striptease taman in fata magazinului si se leapada de vesmantul de plastic? Ce, parca ar fi singurul ambalaj aruncat la voia intamplarii.

A doua persoana imi spunea ca se enerveaza in trafic. Ca nu e normal ca altii sa se comporte ca niste animale in trafic si sa nu mai puna pret pe nicio regula de circulatie sau a bunului simt. Ca cica i-ar fi atras atentia intr-o zi unui nene care tocmai aruncase o doza de bere ieftina, pe jos, ca face mizerie si ca nu e frumos. Iar acela ar fi incercat sa il loveasca. Sincer aici nu prea cred, dar nah, nu am fost acolo. Asa ceva nu cred ca se intamppla intr-o tara civilizata ca a noastra.

Pornind de la ideea ca asemanarea cu personaje reale e pur intamplatoare, cum e mai bine? Sa fii relaxat in bucatica ta de Rai, sau sa iti creasca tensiunea in incercarea de a schimba ceva? Ca zau ca nu mai inteleg. Si stii la ce ma mai gandeam. Ca niste vouchere pentru niste vacante in locuri civilizate, nu ar strica. Stiu, nu consumi in Romania, nu creste economia locala, dar macar te intorci binedispus – razi cand ii vezi pe fraierii aia de danezi cum parcheaza doar pe locuri special amenajate, pe englezii aia care habar nu au ca daca esti rapid in executie, de pe banda de stanga faci dreapta fara probleme. Si am mai auzit ca la norvegieni la supermarket, sunt niste locuri marcate cu albastru, pe jos, cu un carucior cu rotile. Si ca mai mereu sunt libere. Si ceva ce nu pot sa cred, cica atractia gravitationala e mai mult aici, la noi, in Balcani. Cu cat te indrepti mai catre  vest cica ea scade, iar ambalajele goale nu mai sunt atrase de pamant. Se duc in sus, si dupa un timp dispar.

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

No Comments

Leave a Reply