londra-autobuz

City card/pass. Da sau nu? 11 ponturi de care sa tii cont in vacanta

City Card-urile sau City-Pass-urile, dupa cum mai sunt ele numite, sunt o inventie in general buna pentru turisti. In primul rand din punct de vedere financiar. Daca stai sa calculezi cat costa sa cumperi bilete de intrare la muzeele/obiectivele dorite “la bucata”, vei vedea ca platesti mai mult decat daca ai achizitiona un asemenea card. Pe de alta parte, daca vizitezi numai doua obiective din lunga lista de puncte de interes dintr-un oras sau regiune, cel mai probabil vei constata ca nu e rentabil sa cumperi pass-ul.

Asa ca dupa atatia ani de calatorit, (cred ca) sunt in stare sa pun pe lista plusurile si minusurile acestui sistem de acces.

Nu toate orasele/regiunile ofera asemenea carduri. In orasele mari si in tarile dezvoltate din punct de vedere turistic, mai mult ca sigur ca vei gasi aceste carduri.

Nu toate cardurile sunt la fel. Daca cei din Copenhaga, spre exemplu, ofera intrari gratuite la muzee, transport gratuit si diverse discounturi celor care achizitioneaza un Copenhagen Card, vecinii suedezi nu ofera in Stockholm Pass transport gratuit si discounturi. In schimb sunt incluse tururi cu barca si autobuzul.

Inainte sa pleci intr-un anumit oras cauta pe internet ce fel de carduri exista. Vei vedea ca sunt orase cu pass-uri concurente. Unele ofera ceva, altele altceva.

Fa-ti apoi “planul de bataie”. Fa o lista cu locurile pe care vrei sa le vezi si calculeaza cat te-ar costa intrarile fara card. Exact cum spuneam mai sus, daca sunteti genul de cuplu care merge sa simta atmosfera unui oras, sa stea la o cafea, sa se plimbe prin parc, nu stiu daca merita sa cumperi un card care numai sa te “alerge”, ca hai si acolo, hai si acolo.

Fii atent daca cele mai importante atractii ale orasului sunt sau nu incluse in cardul pe care il cumperi. Uite, la Valencia, cardul nu include intrari gratuite la principalele puncte de interes ale orasului – Oceanograf, Muzeul de Stiinta, Emisferic, Catedrala, etc, ci numai reduceri.

Vezi pe ce durata sunt disponibile cardurile. Daca te atrag doar 4-5 obiective din oras, atunci un card valabil 24 de ore este suficient.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont. Cardul este valabil 24h, 48h, 72h sau 1 zi, 2 zile sau 3 zile? Exista orase in care cardul este valabil toata ziua in care a fost validat. Deci daca ajungi seara in aeroport si zici ca faci economie la biletul de metrou catre hotel, s-ar putea sa constati ca o zi intreaga de vizitat ti-a fost taiata de pe card numai pentru ca ai folosit metroul respectiv, in loc sa cumperi un bilet simplu si sa activezi cardul a doua zi dimineata.

De asemenea, lasa muzeele mari/gradinile zoo la final de zi. Ma bine vezi 5 muzee mai mici in timpul zilei, apoi, inainte sa-ti expire cardul cu o ora intri intr-o gradina zoo in care stai 4 ore. Nu te da nimeni afara daca ai intrat in perioada in care cardul era valabil.

Gandeste-te de unde cumperi cardul. Seara, dupa orele 19-21, unele centre de informare turistica din aeroporturi se inchid. Unele oficii de turism spun ca nu au disponibile toate tipurile de carduri in toate unitatiile din oras. Trebuie sa verifici inainte daca la ghiseul de pe strada X, la numarul 63, gasesti card pe 5 zile.

Cumparat online, in unele cazuri, cardul poate fi mai ieftin cu 5-15%. S-ar putea sa il platesti (un soi de rezervare), apoi doar sa il ridici din locatia aleasa.

Multe carduri nu sunt nominale. Deci daca tu vrei sa vezi 2 muzee, iar doamna alte doua, s-ar putea sa va ajunga un singur card si sa aveti si timp de stat la o cafea sau o bere de capul vostru. Sau cat doamna e la cumparaturi, voi mergeti la un muzeu al sportului, care cu siguranta ca pe dansa n-ar da-o pe spate.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

8 Comments

  • Alina

    Nu stiu daca e valabil in cazul in care cumperi de la ghiseu, insa in Valencia daca iti cumperi cardul online (numit Winter/Spring/etc Pass) ai acoperite in pret intrarile la Oceanograf, Muzeul de Stiinta, Emisferic + reduceri la restul obiectivelor. Ceea ce e pretty cool ^_^

    • Mihai Jurca

      Eu m-am referit ca cardul de baza. Asa exista carduri combinate.

  • carmen

    pentru paris ce e cel mai avantajos?

    • Mihai Jurca

      Depine ce vrei sa vezi. Am spus in articol ca trebuie sa iti faci lista cu ce vrei sa vezi, afli cat costa intrarile individuale, aduni, si vezi daca e mai ieftin sau mai scump decat cu cardul.

  • Anca

    Cardul din Copenhaga mi s-a parut cel mai avantajos, datorita faptului ca acoperea toate obiectivele turistice plus transport. Stiu ca a costat ceva, insa a meritat 100%.

    As mai adauga ca daca este pasionat de obiective turistice si iti iei un card, trebuie sa iti calculezi foarte bine timpul, pentru ca risti sa alergi ca sa bifezi cat mai multe obiective.

  • Gabriela

    Buna ,
    Cel pentru Lisabona e ok? Vreau sa vad tot ce se poate vedea?inclusiv Sintra si Cascais. Multumesc

    • Mihai Jurca

      Calculeaza! Daca vizitezi un muzeu nu e avantajos. Daca vizitezi 50 este. Pe bune acum …

  • Ioana

    Ai uitat să menţionezi că unele carduri vin cu opţiunea skip the line. În Florenţa m-a salvat de multe ore de stat la coadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *