cr7-muzeu

Cum obtii reduceri la muzee sau chiar intrari gratuite

Desi au trecut vremurile in care intram in toate muzeele care imi ieseau in cale intr-un oras, doar de dragul de a spune ca am fost si eu acolo, ma gandesc ca ar fi bine sa impartasesc cu tine, prietene, cateva ponturi privind lista muzeele pe care merita sa le vezi intr-un oras nou.

Dupa atatea locuri si lucruri vazute la viata mea, parca nu ma mai entuziasmez la orice, si caut sa nu vizitez mai mult de 3-4 muzee/galerii intr-o vacanta. Prefer sa o iau usor la pas printr-o galerie, sa am timp sa ma bucur de lucrarile expuse, sa beau ceva in cafeneaua muzeului, sa fac cateva poze, etc. Nu sunt un mare fan al muzeelor de arta clasica, dar ador muzeele de arta contemporana. Imi plac muzeele dedicate brandurilor locale – Muzeele Nobel si ABBA din Stockholm, Guinness Storehouse din Dublin. Sau cele care abordeaza un concept – a se ajunge, spre exemplu, in Expozitia invizibila din Budapesta.

 

Carduri de tip “city pass”

Aproape orice oras civilizat din Europa, si nu numai, are acest tip de card pentru vizitatori. Un card valabil 24, 48, 72 de ore sau mai mult, in care ai inclusa intrarea in majoritatea muzeelor din oras. Cardurile ofera fie gratuitate, adica platesti pentru card o anumita suma, apoi intri in ce muzeu vrei, fie discounturi. La muzeele X si Y ai -50%, la Z si W numai 40%, s.a.m.d.

Pentru o buna organizare, iti recomand sa iti faci o lista cu muzeele in care vrei sa ajungi. Pentru ca nu merita sa cumperi un card de o zi ca sa vizitezi numai doua puncte de interes.

 

Top 10. Lista muzee

Si vorbeam despre lista. La o simpla cautare pe Google dupa “top 10 museums in …”, vei vedea pe banda neagra din partea superioara a ferestrei de cautare, recomandarile Google. Sunt cele mai vizitate, interesante, cautate muzee din acel oras. Si pe Tripadvisor gasesti un asemenea clasament.

Si incepi sa tai de pe lista – aia da, aia nu, acolo mergem, acolo nu! Si ai lista (aproape finala).

 

Muzee cu intrare gratuita

In fiecare oras exista muzee cu intrarea gratuita. Cauta pe net dupa “Free entry museums in …”. In Londra, spre exemplu, nu stiu daca ai timp intr-un city break de 3 zile sa vizitezi tot ce e gratuit. Apoi, la urmatoarea vizita, poti trece la next level – muzeele cu taxa de intrare.

Si pentru ca vorbeam despre lista intocmita la punctul precedent. Daca te duci pe pagina fiecarui muzeu in parte, s-ar putea sa afli ca o parte dintre ele sunt gratuite, sau ca exista o zi a lunii (ex. ultima sambata a fiecarei luni) in care intrarea este gratuita. Dar va fi si foarte aglomerat.

 

Poze si review-uri ale muzeelor

Avantajul internetului din ziua de azi este ca au ramas putine locuri neexplorate si despre care sa nu apara nimic pe net. Daca ai dubii despre muzeul X, poti cauta poze, comentarii, deci poti lua hotararea de vizitare sau nu in oarecare cunostinta de cauza. Vezi ca exista si tururi virtuale 3D pentru unele muzee.

 

Booking online si “skip the line”

Nu cred ca mai e o noutatate faptul ca multe rezervari se pot face si online. Si chiar cu discount de multe ori. De asemenea, se poate opta pentru optiunea de “a sari peste coada”. Si zau, e utila, mai ales in locuri precum Vaticanul. In loc sa stai la coada pana te uita sfantul, te duci frumos cu biletul in fata si intri. Dar exista si reversul medaliei – daca trebuie sa intri la o anumita ora, iar doamna nu si-a aplicat corect machiajul si nu e multumita de felul in care ii sta parul, s-ar putea sa ramai pe afara. Asa ca organizarea e cuvantul de ordine.

 

Reduceri pe baza de legitimatii

Carnetele de student, actele de identitate care sa demonstreze ca ai sub 26 de ani (in special in tarile nordice) sau legitimatiile de presa te ajuta de multe ori sa obtii reduceri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *