Travel tips

Giralda, turnul catedralei, si cat de bine se vede Sevilla de sus

22/02/2017
giralda-sevilla-12

Turnul Giralda. Construit intre 1184 si 1198, pe vremea cand mare parte din Spania de astazi era sub stapanirea maura (araba), pe post de minaret (turn) al marii moschei. “Copiat” dupa minaretul moscheii Koutoubia din Marrakech, cea mai mare din Maroc. Initial, minaretul a avut o bila de cupru in varf, dar aceasta a “disparut” dupa cutremurul din 1365. Turnul are o inaltime de aproape 100 de metri si nu are lift! In 1987, turnul a fost adaugat in patrimoniul UNESCO. Iar catedrala din Sevilla este a 3-a ca marime din lume.

Deja cred ca merit 1,5 euro din suma pe care o platesti pentru un tur cu ghid al catedralei din Sevilla si a turnului Giralda. Glumesc, evident. Stiti de nebunia mea cu locurile aflate “la inaltime”, de unde se vede fain un oras. Giralda – nume care vine de la verbul din spaniola girar (a invarti), aluzie la giruetele din tabla cu cocos in varf care arata directia vantului – este unul dintre locurile de nota 10 din capitala Andaluziei.

Pentru a ajunge in varful turnului, trebuie sa cumperi un bilet de 8 euro (vezi daca esti mai norocos in a deschide pagina oficiala – www.catedraldesevilla.es – pentru ca mie nu mi se deschide, din cauza nu stiu carui plugin de Flash). In acest pret este inclusa intrarea in catedrala din Sevilla, accesul in turnul Giralda si cateva portocale acre de ti se strepezesc dintii din pomii aflati in curtea interioara a ansamblului.

Sa-ti povestesc cateva lucruri despre catedrala, pentru ca foarte multe nu stiu. E cea mai mare catedrala gotica din lume, si a 3-a cea mai mare biserica din lume. Si, teoretic, in catedrala din Sevilla s-ar afla ramasitele lui Cristofor Columb, desi sunt multe discutii in aceasta privinta. Uite ce scrie, spre exemplu, pe Wikipedia.

Wikipedia.org – “Rămășițele sale (n.r. Cristofor Columb) au fost mai târziu aduse în Sevilla, apoi transferate în Santo Domingo, mutate la Havana (Cuba), și în cele din urmă (în 1899) au fost returnate la Sevilla. (Unii istorici cred că rămășițele aduse din Santo Domingo nu erau ale sale, deci osemintele sale pot fi încă acolo).

Zice-se ca aceasta catedrala a fost construita pentru a arata cat de bine o duce din punct de vedere economic orasul Sevilla. Constructorii s-au folosit in ridicarea ei de cateva coloane si elemente ale vechii moschei, inclusiv minaretul, transformat in turnul Giralda.

Turn in care urcam chiar acum. Pe jos, ca nu are lift. In mod normal, ajungi sus in cateva minute. Eu am nevoie de vreo 20 pentru ca fac poze din toate pozitiile posibile si imposibile. Sevilla vazuta de sus arata fantastic. Predomina albul cladirilor, ca doar suntem in sudul Spaniei si se incing peretii. La o prima vedere totul pare dezordonat. Cladirile par bagate unele in altele, dar, daca te uiti mai atent, vei vedea o logica in desfasurarea lor. Un haos controlat, cum imi place mie sa spun.

Cand cobori, ajungi in curtea interioara a complexului, unde sunt cei mai frumosi portocali pe care i-am vazut vreodata. Pacat ca fructele sunt foarte foarte acre. Intrec cu brio si cea mai scortoasa soacra de pe lumea asta.

giralda-sevilla-1

giralda-sevilla-3
giralda-sevilla-2

giralda-sevilla-4

giralda-sevilla-6
giralda-sevilla-5

giralda-sevilla-7

giralda-sevilla-9
giralda-sevilla-8

giralda-sevilla-10

giralda-sevilla-11

giralda-sevilla-14

giralda-sevilla-15

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

4 Comments

 • Reply Florina 23/02/2017 at 10:34

  Superb! În ce perioadă găsesc portocalii așa? ?

  • Reply Mihai Jurca 25/02/2017 at 09:17

   Pozele sunt facute in februarie, anul trecut.

 • Reply Natalie 23/02/2017 at 13:38

  In ce luna ati fost? Sa arate portocalii asa 🙂

 • Reply Rodica 28/06/2017 at 02:12

  Sunt portocali decorativi. Nu sunt altoiti.

 • Leave a Reply