salmorejo

Iti recomand un Salmorejo, pentru un mic dejun in stil andaluz

Cred ca mi-a mai venit o idee. C-o fi buna, c-o fi rea, ramane sa imi spuneti voi, dupa ce voi face cateva episoade. Voi incerca sa iti recomand in zilele de sambata, cate o reteta usor de preparat, din calatoriile mele. Si nu-ti fie teama, nu intram in mari sofisticaciuni. Ceva gustos, gata in 10-15 minute, cu ingrediente pe care le gasesti si in magazinele de la noi.

Prima propunere, vizeaza micul tau dejun de maine dimineata, ca azi s-a cam dus momentul. Asta daca nu te trezesti la ora 15. In Andaluzia, zona de sud a Spaniei, se mananca (mai ales in zilele toride) salmorejo – un piure de rosii, care se serveste rece.

Se pregateste foarte usor. Tai cateva rosii in 4 bucati, pui un catel sau doi de usturoi, un praf de sare si putin otet balsamic de Modena (dar putiiiiin). Se dau toate in blender, apoi se adauga miez de paine, pentru a se ingrosa un pic compozitia. Mixezi din nou, te opresti, adaugi ulei de masline, iar mixezi si gata minunatia.

In loc de rosii, care nu sunt prea gustoase in aceasta perioada a anului, foloseste rosii pasate la cutie. Iese mult mai bun.

Se serveste rece, cu jamon taiat cubulete deasupra si ou fiert taiat marunt. Toata compozitia se pune pe paine prajita (tostada cum ii spun spaniolii). Si uite asa, inlocuiesti painea cu sunca si cascaval cu ceva fresh si racoritor. Cantitati nu stiu sa iti spun, ca eu il fac din ochi. Ideea e sa nu pui multa sare, mult usturoi, multa paine, etc, ca sa mai poti repara in caz ca nu iti place ce a iesit.

P.S. Reteta recomandata in special in zilele de vara. Merge brici in orice moment al zilei. Salmorejo nu e gazpacho, desi seamana putin retetele.

2 Comments

Leave a Reply to Costello Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *