porc-exuma

#SwimingPigs. Exuma Beach Bahamas, plaja cu porci care inoata

Legenda 1. Purceii de pe Pig Island sau Big Major Kay au ajuns acolo dupa ce un vas a naufragiat.

Legenda 2. Niste pirati sau marinari au adus porcii pe insula, cu gandul de a reveni si a-i manca. Numai ca din motive necunoscute, nu s-au mai intors niciodata.

Legenda 3. Doi baieti destepti spun ca ar fi adus purceii pe insula la sfarsitul anilor ’90, cu gandul de a pune bazele unei ferme de porci. Intre timp a inceput psihoza Y2K – poate mai tineti minte ca se spunea ca in anul 2000 sistemele informatice vor cadea din cauza faptului ca PC-urile nu pot afisa anul 2000, adica 00, dupa 99 (anul 1999) – iar unul dintre ei a zis ca este singura varianta sa supravietuiasca, crescand porci pe insula.

Legenda 4. Porcii ar fi de fapt o metoda de marketing pentru a atrage turistii in Bahamas.

Sa mai continui lista – ca mai stiu inca cel putin vreo 3 basme – si e pacat, ca nu mai ajung sa va povestesc ce am vazut de fapt la fata locului? Legende sunt cu duiumul, un lucru conteaza. Este cel mai interesant loc pe care l-am vazut in vacanta de o saptamana in Bahamas. Pare ireal sa ajungi pe o insula de cateva mii de metri patrati, pe o plaja pe care o parcurgi cu spatele in cateva zeci de secunde, ai carei singuri locuitori sa fie niste porci. Vreo 20-25 de suflete. In total 40-50 de nari curioase care vor sa miroasa tot ce le iese in cale.

Dar sa o luam cu inceputul. Aventura de o zi a debutat mult prea dimineata (6:20 ora decolarii), cu un zbor de o jumatate de ora cu un ATR al companiei Bahamasair, intre capitala Nassau si George Town (Arhipelagul Exuma). Aeroportul din George Town este, ca in multe alte destinatii exotice, mai ceva ca o autogara. Te dai jos pe pista, faci cativa pasi, astepti masinuta de bagaje si ai si iesit in strada. Ce mai atatea formalitati!? Apoi te preia o masina care te transfera la locul de plecare a barcii, iar ziua despre care le vei povesti toata viata nepotilor si prietenilor tai e ca si inceputa.

Rand pe rand incep sa defileze prin fata ochilor tai insulele Arhipelagului Exuma. In total sunt peste 300 si ceva. E clar ca nu le vezi pe toate. Nici nu ai avea cum, tinand cont de faptul ca unele sunt private, si apartin unor celebritati de la Hollywood, cantareti, oameni politici, mari sportivi, etc. La o prima strigare, imi aduc aminte ca am trecut pe langa insula lui Faith Hill si a lui David Copperfield. Apa are o nuanta incredibila, iar plajele sunt acoperite cu nisip alb, fin. Analizand cele traite, imi dau seama ca e si mai fain sa inchiriezi propria barca, tocmai pentru a avea ocazia sa te opresti pe ce insula doreste sufletelul tau. Sa ai o plaja intreaga numai pentru tine si ai tai.

iguana-exuma-4
iguana-exuma-5

Excursia de o zi este gandita sa aiba mai multe opriri. Mai intai la grota din fotografia de mai sus. Apoi pe pontonul unui mic sat pescaresc, unde atractia principala sunt broastele testoase de apa, care se bucura de atentia oamenilor, dar si de mancarea pe care acestia le-o ofera. Locurile sunt superbe, nu am ce a comentez, dar dupa o ora si un pic de la plecare, toata lumea pe barca se intreba unde-s porcii. Unde e vestita plaja!? Cum arata ea? E mare, e mica?

plaja-porci-exuma-bahamas-3

plaja-porci-exuma-bahamas-5

Big Major Kay, denumirea oficiala a locului unde se gasesc purceii salbatici, este o plaja lunga de cateva zeci de metri, pe care oamenii au construit un mic adapost pentru animale. Cum te dai jos din barca, cum 2-3 grasunei vin la tine inot. Si trebuie sa le dai ceva. De regula, turistii le aduc paine sau salata. Si am ramas surprins sa vad ca sunt foarte prietenosi, nu cum erau porcii de la tara, de la bunica-mea, de cand eram noi mici, pe care ii puteai atinge numai cand erau lesinati de foame si s-ar fi mancat si pe ei, cu tot cu troaca in fata careia se luptau pentru mancare. Sunt si porci mari, adulti, sunt si mai mici. Cert e ca par a duce viata perfecta in Bahamas.

plaja-porci-exuma-bahamas-8

plaja-porci-exuma-bahamas-6

plaja-porci-exuma-bahamas-10
plaja-porci-exuma-bahamas-11

plaja-porci-exuma-bahamas-2

plaja-porci-exuma-bahamas-1

plaja-porci-exuma-bahamas-7

plaja-porci-exuma-bahamas-4

plaja-porci-exuma-bahamas-9

De la porci am plecat la rechini. Locul se numeste Compass Cay, si este un ponton de pe care poti intra in apa ca sa hranesti rechinii. Distractia costa 10 dolari si se poate solda cu un deget avariat, cum a fost cazul unei turiste cu chef de adrenalina.

rechini-exuma-bahamas-1

rechini-exuma-bahamas-2
rechini-exuma-bahamas-3

Una dintre mancarurile traditionale in Bahamas este conch salad. Ingredientul principal este conch-ul, un fel de rapana care traieste pe fundul marii. Se scoate carnea alba din cochilie, se curata, se taie cubulete, iar peste ea se adauga rosii, ceapa, ardei, eventual castravete (toate taiate marunt), plus zeama de lamaie si de porocala, sare si piper. O salata tare racoritoare de vara.

Baietii nostri de pe barca (ghizii) ne-au facut-o in fata ochilor in urmatoarea oprire – pe un banc de nisip alb, taman in mijlocul apei. Au coborat pe fundul marii, au adunat cateva moluste, le-au curatat si ne-au oferit cea mai buna conch salad mancata vreodata.

banc-nisip-exuma-1

banc-nisip-exuma-5
banc-nisip-exuma-6

banc-nisip-exuma-4
banc-nisip-exuma-3

banc-nisip-exuma-2

Dupa aceasta gustare, putina miscare nu strica. Asa ca cine a vrut, a fost invitat la o mica repriza de snorkeling, in Thunderball Grotto – loc in care s-a filmat inclusiv o scena din James Bond. A urmat masa principala a zilei, traditionala pentru Bahamas – orez, coaste de porc, pui, budinca sarata din macaroane si salata coleslaw – servita la un restaurant de familie, intr-o alta insula din Exuma. Ultima oprire a fost pe plaja cu iguane, care veneau la tine si te fixau exact ca un copil mic care sta in fata ta si iti cere ciocolata sau inghetata.

iguana-exuma-1

iguana-exuma-3
iguana-exuma-2

In concluzie, daca o sa ajungeti vreodata in Bahamas, sa nu plecati pana nu vedeti porcii. Capitala Nassau se poate rata, dar porcii nu! Excursia am facut-o cu Coastline Adventures si vad la ei pe site ca ar costa aproximativ 200 de dolari. In aceasta suma este inclus transferul de la aeroport, ziua pe barca, salata servita pe bancul de nisip in mijlocul apei, dar si bauturi racoritoare si bere la discretie pe toata durata zilei.

Pe barca nu ar fi rau sa aveti si o jacheta de vant pentru ca s-ar putea sa vi se faca frig dupa atatea reprize de baie si scufundari. Plus crema de soare, palarie si cele necesare unei zile de plaja. Exista si barci al caror tur porneste tocmai din Nassau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *