Travel tips

Thailanda. O zi pe Koh Mak, in cautarea domnului Ann

28/10/2016
koh-mak-1

“Mergeti pe insula Koh Mak, la resortul Lazy Day si cautati-l pe Mr. Ann. Rugati-l sa va povesteasca despre istoria locului”. Asa suna unul dintre obiectivele pe care le-am primit in The Thailand Race. Pai daca-i ordin, cu placere.

Un pic dupa ora 11, ca noi (eu si Cabral) ne urnim mai greu, am mers in satul pescaresc Bang Bao pentru a tocmi o ambarcatiune care sa ne duca spre Mr. Ann. Cine o fi si cum o arata, e tanar sau batran, e vorbaret sau ne-o reteaza din prima? Vorbeste oare Ann engleza, sau ne vor durea mainile de cat de mult am vorbit? Multe intrebari, nicio certitudine si un ultim vaporas care tocmai ce plecase spre Koh Mak de vreo 10 minute. Cabrale, cu ce Doamne iarta-ma mai ajungem?

Daca esti bun negociator, poti cobori pretul unei barci cu motor de 6-8 persoane de la 12.000 de bahts (300 si un pic de euro) la jumatate. Daca esti foarte bun, poate chiar mai mult. Si iata-ne in barca, directia Koh Mak. Dupa aproximativ un ceas de “sarit” cu barca peste valurile din Golful Thailandei, ajungem in Koh Mak. Dragilor, ma gandesc ca asa ar cam trebui sa arate Raiul. Plaje cu nisip fin alb, palmieri, fara muzica si cluburi.

Intra colegul in centrul de informare turistica si, cat timp eu mai trageam niste poze pe afara, intra in vorba cu doamna de la birou, comunicandu-i politicos ca il cauta pe domnul “Lazy Ann” de la … Chiar asa. De unde? Ca de fapt domnul se numeste Ann, iar resortul e Lazy Day.

Pai dansul e domnul Ann. Moment in care Cabral se blocheaza si incepe sa rada. Misule, hai incoa sa vezi cine e aici! In minte mea, sigur, un roman. Intru si … ce sa vezi? Mr. Ann in carne si oase. Un domn maruntel, zambitor, trecut de ceva timp de prima tinerete, caruia incep sa ii explic despre ce este vorba. Niste oameni mai destepti ne-au trimis la dumneavoastra ca sa ne povestiti despre insula. Si incepe omul nostru, cu o relaxare desavarsita, sa povesteasca.

Stiti, Koh Mak este o insula privata, detinuta de 5 familii. Chao Sua Seng, un ofiter comercial chinez, a fost primul om stabilit in insula, la inceputul aniilor 1900, care a pus bazele unei plantatii de cocotieri. De altfel, terenurile pe insula sunt impartite intre familii in functie de cati “coconuts” ai plantat. Cum te-ai duce la noi intr-un loc izolat si te-ai apuca sa plantezi corcodusi sau pruni. Chao Sua Seng i-a vandut mai apoi plantatia de cocos lui Luang Prompakdee, noul Chinese Affairs Officer.

Domnul Ann isi petrece mai tot timpul in resortul sau, Lazy Day. Cand stie ca-i vin turisti, se urca frumusel in “gipul” sau cu bena in spate, si le iese in inatmpinare. Pe insula exista scoala, politie, iar introducerea unul serviciu de ferry-boat din Koh Chang catre Koh Mak a fost elegant refuzata de locuitorii insulei. Pesemne acestia isi doresc sa lase mai departe insula copiilor si nepotiilor, salvand-o din calea tavalugului capitalist.

De resort in sine nu am, si nici nu vreau sa va povestesc mai mult. Pentru asta s-au inventat aparatele foto. Ce nu se vede in poze, este lenea care te cuprinde dupa primele 3 minute dupa ce ai pasit in resort, si se cronicizeaza rapid.

koh-mak-2

koh-mak-3
koh-mak-4

koh-mak-5

koh-mak-7
koh-mak-8

koh-mak-9

koh-mak-10
koh-mak-11

koh-mak-12

koh-mak-14
koh-mak-13

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

4 Comments

 • Reply Concluzii dupa cele 10 zile in Thailanda | Mihai Jurca 02/11/2016 at 16:33

  […] noroc chior, l-am intalnit pe Mr. Ann la fix 3 minute de cand am pus piciorul pe insula (povestea o gasesti aici). Am fi putut sa il cautam o ora, o zi, o saptamana, si sa nu il gasim. Cine stie […]

 • Reply Impresii din Koh Chang, Thailanda | Mihai Jurca 21/11/2016 at 21:28

  […] In sudul insulei iti recomand un mic sat pescaresc, Bang Bao, construit in jurul unui ponton (pier) pe care vei gasi o multime de privatizari si bodegute modeste, care servesc tot ce “misca” prin mare – peste, calamari, creveti, etc. Apropo, casele sunt cocotate pe niste piloni care rasar din apa. Bang Bao a fost si punctul de pornire in expeditia catre insula Koh Mak, unde l-am gasit in doi timpi si trei miscari pe domnul Ann (citeste povestea ca merita – o gasesti aici). […]

 • Reply Laura 27/04/2017 at 23:07

  In raiul asta se afla iadul in apa. Dacă ai știi câte cazuri de înțepături de meduze au fost inclusiv anul asta, nu ai mai promova atât insula. Niciun site românesc nu menționează și aspectele negative. Niciun proprietar de pe insula nu dorește sa se facă știut faptul ca apele sunt pline de meduze ca și-ar pierde clienții. Da, e adevărat ca la Lazy days și-au pus niște amărâte de plase ca sa protejeze oarecum de meduze dar degeaba, când sunt valuri tot pătrund in zona liberă. Noi am ajuns la spital și înțepăturile au avut recurente chiar după 3 luni. E groaznic, nu cred ca ti-ai dori sau și-ar dori vreo unul dintre cititorii tai sa pățească ceva.

  • Reply Mihai Jurca 28/04/2017 at 06:35

   Eu nu promovez insula. Povestesc ce am vazut si cum ne-am simtit. Am facut si baie 10 zile in zona si nu am vazut nicio meduza.

  Leave a Reply