Burj-Khalifa-tower

Impresii si ponturi din Burj Khalifa Dubai, cea mai inalta cladire din lume

[image name=line]

Cine n-are o constructie inalta, sa-si faca! Locurile situate la mare inaltime atrag ca un magnet turistii care vin intr-un anumit oras. Ce ar fi Parisul fara Turnul Eiffel, in ce s-ar mai urca turistii din Londra daca nu ar exista London Eye-ul? Sau unde ai mai lua masa la inaltime, cu Dunarea la picioare, daca nu s-ar fi construit Donauturm-ul din Viena?

Totusi, constructiile enumerate anterior sunt niste copilasi pe langa ceea ce se ridica in lumea araba si in Asia, in general.

In momentul in care nu mai ai ce face cu banii, si nu duci grija zilei de maine, te apuci de construit de dragul recordurilor. Este si cazul Burj Khalifa sau Khalifa Tower din Dubai – cea mai inalta cladire din lume (829,8 metri).

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-3

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-2

Burj Khalifa a fost construita in 5 ani (2004-2009) si a costat aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Cladirea adaposteste aproximativ 900 de apartamente, evident, pentru cei cu “punga groasa”.

Intrarea in Burj Khalifa se face prin Dubai Mall – cel mai mare centru comercial din Dubai si din lume. Ca un comentariu personal, sper ca ai observat ca in Dubai totul e pe baza de “cel mai mare …”. 🙂

Turul acestei cladiri dureaza aproximativ 30 de minute. La parter este o zona unde este prezentata istoria turnului in cifre.

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-6

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-1

Turistii vad comparatii grafice (de inaltime) intre Burj Khalifa si celelalte constructii asemanatoare din lume, pentru a-si da seama in ce “edificiu” se afla.

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-4

Dupa ce ai aprofundat “istoria” turnului, vine partea cea mai interesanta – urci pe “acoperisul lumii”. Ascensiunea se face cu un lift de mare viteza in care ti se infunda urechile din cauza presiunii atmosferice mai scazute. Viteza de urcare este de aproximativ 10m/s, adica vreo 3 etaje de bloc comunist din Romania, in fiecare secunda.

La etajul 124, liftul se opreste, usile se deschid, iar in fata se deschide o priveliste splendida (360 de grade) – un mix de ocean, nisip si constrctii care mai de care mai aratoase. Totusi lucrurile par prea mici la sol, de la inaltimea respectiva. Parca ar fi o macheta.

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-7

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-8

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-9

Incinta de la etajul 124 este inchisa cu sticla, din cauza vantului puternic de la acea inaltime. Asta nu inseamna ca turistii nu-si pot face poze in voie cu peisajul, care le vor tine de frig la iarna. 🙂

Poti face si fotografii profesionale, dar platesti! Un fotograf de la Burj Khalifa te fotografiaza, poza este inramata frumos, iar tu te alegi cu o amintire frumoasa si cu aproximativ 100 de dolari mai putin in portofel (nu mai stiu exact cat).

 

Pont pentru vizitarea Burj Khalifa

Poate ca acesta e lucrul cu care trebuia sa incep. Nu iti cumpara bilet de la fata locului! Te va costa o mica avere400 AED (360 RON) in loc de 125 de dirhami (112 RON), cat platesti daca faci rezervare pe site.

Rezervarea se face foarte usor. Trebuie sa alegi ziua in care vrei sa vizitezi turnul si ora la care o vei face. Se fac intrari la fiecare 30 de minute, pana la miezul noptii. Mai jos ai o captura de pe site-ul de rezervari.

burj-khalifa-cea-mai-inalta-cladire-5

 

Suntem cei mai cei …

Cam asa stau lucrurile cu Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume. Cea mai inalta, deocamdata, deoarece sauditii au inceput constructia Kingdom Tower, cladire ce va fi gata in 2019 si va avea 1000 de metri. Anul 2019 va fi unul extrem de interesant, deoarece azerii doresc sa construiasca Azerbaijan Tower in capitala Baku. Daca le iese pasenta (2015-2019), turnul din Baku va fi cel mai mare din lume pentru ca va avea 1050 de metri, fata de cei 1000 de metri proiectati de cei din Arabia Saudita.

Legea lui Ohm : “Om trai si om vedea!”.

giz

Foto via gizmodo.com 

* Daca ti se pare interesant, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

4 Comments

 • Stefania

  Buna ziua. Nu reusesc deloc sa fac rezervare ptr Burj. Imi puteti da site ul unde sa intru? Daa ru cumpr de pe groupon,pot face rezervare si asa cu voucher sau bilet deja luat din alta parte? Multumesc

 • Alexandra

  Buna,
  Poti sa ne spui pe ce site ai facut rezervarea? Pe site-ul lor oficial preturile sunt intre 125 – 500 AED.
  As mai avea o intrebare, care este diferenta intre (vizibila) intr: AT THE TOP_LEVEL 125 + 124 &/sau AT THE TOP SKY_LEVEL 148 + 125 +124 ?
  Multumesc, Alexandra

 • Anamaria Catu

  Un singur comentariu am de facut vis a vis de lift si de fapul ca ti se infunda urechile….gresit!Nici nu apuca sa ti se infunde urechile la cat de bine este presurizat (apropos, din cate stiu, acel lift si mentenanta lui sunt facute de niste romanasi de-ai nostri).In rest, tot ce e spus este foarte adevarat si intr-adevar MAGNIFIC!Merita toti banii sa urci AT THE TOP macar o data in viata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *