monte

Cum beneficiezi de internet pe mobil in vacanta, fara a plati o caruta de bani

[image name=line]

Cred ca 9 din 10 romani care calatoresc in strainatate, au grija – ca inainte de a se urca in avion – sa-si dezactiveze traficul de date. Adica sa taie internetul, pentru ca daca nu o fac s-ar putea trezi cu facturi astronomice la intoarcere. Iar al 10-lea, fie uita, fie are telefonul platit de companie si nu pune mare pret pe acest aspect.

roaming

Optiuni

1. Wi-Fi. Este cea mai simpla si ieftina metoda. Te opresti intr-un loc unde exista internet wireless gratuit si te apuci de butonat telefonul sau tableta. Restaurantele McDonald’s, spre exemplu, ofera net in mai toate orasele in care am fost. Primariile care pun mare accent pe confortul turistilor, au montat hot-spoturi in zonele circulate de oaspeti. Tot cu acces gratuit. In hotelul unde stai, sunt, de asemenea, mari sanse sa gasesti wireless gratuit. Acum vezi si tu pe unde te aciuezi.:P

2. Cartele (SIM) de internet si voce. O alta varianta ar fi sa iti cumperi o cartela locala. Exact cum ar veni un strain in tara noastra, si-ar cumpara un SIM de Orange sau Vodafone, si ar vorbi, respectiv naviga pe net, la tarife de Romania. Pentru asta, eu zic ca ar fi bine sa iti mai iei un telefon cu tine, ca sa nu trebuiasca sa scoti cartela ta de Romania si sa o tii in buzunar pana la intoarcere. Poate te mai suna cineva. Cu 10 euro, ai net suficient cat sa pui 2-3 poze pe Facebook, sa iti verifici mailul si sa fii la curent cu noutatiile din tara. In plus, cand gasesti wireless, treci pe wireless. Aceasta metoda e recomandata celor care stau peste 3-4 zile plecati din tara.

Dar atentie! Daca-ti iei cartela din Italia si dai o fuga pana in Franta, ori ca folosesti cartela de Italia, ori pe cea de acasa, tot aia e! Esti tot in roaming. Avantajul cartelei preplatite este ca ai control deplin asupra sumei cheltuite. 10 euro ai, de 10 euro comunici. Cartelele le gasesti la comerciantii locali sau le poti comanda in avans de pe internet, in functie de providerul din tara respectiva la care apelezi.

3. Optiuni de roaming de date pe zi/trafic.. Inainte de a pleca din Romania, suna la providerul tau de telefonie mobila, si intreaba ce optiuni de date iti recomanda pentru vacanta. Le explici exact de ce ai nevoie, cam cat net consumi, si vezi ce iti raspund. Vodafone are spre exemplu optiunea Roming pe zi. Platesti 3,99 euro/zi si iti folosesti abonamentul exact cum ai fi in tara. Deci daca stai 5 zile in Olanda, sa spunem, platesti 20 de euro si e ca si cum nu ai fi fost plecat din tara. Cei de la Orange vad ca iti dau 100 de MB pentru 20 de euro. Dar nu am de gand sa fac publicitate operatorilor din tara noastra, asa ca de optiunea asta te mai interesezi tu. 🙂

4. Hotspot personal. Exista routere portabile de genul celui de mai jos. Bagi SIM-ul in el si il iei peste tot cu tine. Functioneaza ca o retea wireless. Poti conecta telefoanele mobile si tabletele, simultan. Ai nevoie insa de o cartela locala de internet si de alimentarea router-ului la 2-3 ore, pentru ca nu are autonomie mai mare.

router

5. KeepGo. Compania KeepGo ofera cartele de date si voce pentru o gramada de tari din lumea asta. Intri la ei pe site, comanzi, primesti SIM-ul acasa si ti-l instalezi pe telefon. Am facut mai jos o simulare pentru cineva care vrea sa foloseasca respectiva cartela in Romania.

keepgo

 

Concluzie

Daca stai plecat o zi, doua, hai trei, nu cred ca are sens sa mai stai sa alergi dupa cartele locale. Cauti wireless gratuit si ai rezolvat problema. Daca stai de la 4 zile in sus, mai ales in zone unde “migratia” ta este redusa (exemplu: la plaja), ar fi bine sa iti iei o cartela locala. Daca pleci 10 zile (faci un Eurotrip – 2 zile in fiecare tara) si vrei sa stai neaparat conectat 24/24 la internet, atunci poti apela la o optiune de genul celei de 4 euro/zi si trafic conform abonamentului din tara.

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *