elafonissi

Mediterana (15). Creta, plaja Elafonissi cu nisip roz

Daca ai impresia ca odata ajuns pe plaja Elafonissi din sud-vestul Cretei, vei simti ca ai pasit in lumea colorata Barbie, si ca totul este roz in jur, te inseli. Iti spun din start, ca sa nu pleci dezamagit de acolo. Conform zicalei – sa nu ne facem iluzii, ca sa nu avem deziluzii.

Elafonissi este in teorie o plaja cu firicele de nisip roz. De fapt formularea nu cred ca este cea mai corecta. Exista nisip deschis la culoare, amestecat cu foraminifere care traiesc in mici cochilii de culoare roz. Cand microorganisme mor, ramasitele lor se amesteca impreuna cu celelalte fragmente de roci si scoici.

FORAMINIFÉR, foraminifere, s. n. (La pl.) Nume dat unui ordin de animale unicelulare marine din încrengătura protozoarelor, care au corpul învelit într-o cochilie calcaroasă, alcătuită din una sau din mai multe camere comunicând între ele; (și la sg.) animal care face parte din acest ordin. ♦ (Adjectival; despre roci, strate, formații geologice etc.) Care conține foraminifere. – Din fr. foraminifère.

Insa repet, este vorba doar despre o tenta rozalie, numai in anumite locuri, si in anumite perioade ale anului. Chiar ne spunea un cretan ca nuantele se accentueaza sau se estompeaza de mai multe ori pe parcursul unui an. Mai conteaza in ce moment al zilei te afli, cum bate lumina, s.a.m.d.

Lasand culoarea nisipului la o parte, chiar mi-a placut la Elafonissi. Din drumul principal te abati cateva sute de metri, printre maslini, tufe de ienupar, alte conifere si vegetatie specifica tinuturilor aride. Plaja iti da senzatia ca esti rupt de lume. Intinsa, cu mici dune de nisip pe ici pe colo, nisip fin, apa limpede cristal si o mica laguna care poate fi traversata la pas catre insula/peninsula Elafonisi. Apa nu cred ca are mai mult de un metru adancime, ceea ce inseamna ca este un loc bun pentru a merge si cu copiii la plaja in vacanta. In sezon, care tine de prin mai pana in octombrie, inteleg ca pe plaja sunt sezlonguri, umbrelute, salvamari, si alte lucruri care iti fac viata mai usoara – barulet, toalete, dusuri si zone unde te poti schimba.

Inainte de poze, trebuie sa va mai spun ceva. Drumul cu masina dinspre nordul insulei (zona Kissamos) este destul de prost si periculos. Este asfaltat, insa are multe serpentine, iar din loc in loc sunt bolovani cazuti pe sosea, pietre care s-au desprins din peretii de stanca aflati pe lateral. Privelistea, jos palaria, nu comentez. Insa siguranta drumului lasa mult de dorit. Si ca sa va faceti o idee, din Elafonissi am luat-o pe un drum catre plaja Falassarna, aflata in NV insulei. Este unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care am mers vreodata. Un fel de Transfagarasan aflat mult deasupra marii, care era insa rupt in doua locuri. Mai multi bolovani cazusera in drum si efectiv blocasera trecerea, de ne-am vazut nevoiti sa ocolim pe un drum cu o suta de ace de par, fara parapeti, pe care incapea o singura masina si si aceea cu multa atentie. Aventuri, nu altceva, totul pe inserat.

elafonissi-11

elafonissi-8
elafonissi-10

elafonissi-3

elafonissi-4
elafonissi-5

elafonissi-12

elafonissi-1
elafonissi-2

elafonissi-6

elafonissi-13
elafonissi-7

elafonissi-6

2 Comments

  • edi

    O plaja roz parca este si in Gozo

  • Ioana

    E intr-adevar o plaja frumoasa dar are un dezavantaj.. bate vantul foarte tare. Nu prea poti sta acolo cu copiii. E placut insa sa o vizitezi si apoi sa te orientezi spre Falassarna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *