burano

Impresii din Burano, Venetia. O plimbare in cel mai colorat loc vazut vreodata in Europa

[image name=line]

O vacanta la Venetia nu e completa daca nu ajungi si pe vestitele insule Murano si Burano. Dupa nume, ai putea crede ca sunt asemanatoare, si ca daca ai vazut-o pe prima cum vii de la Venetia – adica Murano – nu are rost sa mai mergi inca 10 minute cu vaporetto si pana la Burano. Nu pica in capcana asta! Sunt diferite.

burano-2

Burano este cel mai colorat loc care mi-a fost dat sa-l vad vreodata. De cum calci pe insula constientizezi ca asta e raiul fotografilor. Pana si curcubeul ar fi invidios pe multitudinea nuantelor care le coloreaza viata celor aproximativ 3.000 de locuitori ai insulei.

Fiecare casa este vopsita in alta culoare, astfel incat nu vei vedea niciodata doua imobile alaturate similare, sau avand nuante care sa nu “dea” bine la ochi. Legenda spune ca Burano era un sat cu multi pescari. Acestia plecau pe apa dimineata devreme si se reintorceau seara, dupa lasarea intunericului. Fiind si intuneric si ceata densa, pescarilor le era greu sa-si recunoasca locuintele. Asa ca ce s-au gandit? Sa le vopseasca in culorii vii, astfel incat recunoasterea lor sa fie mai facila.

burano-1

In zilele noastre, pentru a-si vopsi casa, cei din Burano trebuie sa faca o cerere catre autoritati, dupa care primesc un “paletar” cu culorile admise pentru zona respectiva. Asa ca daca unul vrea musai casa roz cu picatele, s-ar putea sa aiba o surpriza, iar ideea sa nu-i fie aprobata.

[wpsgallery]

Tehnic vorbind, insula Burano este de fapt un mic arhipelag, format din 4 insule, legate intre ele prin poduri. Dar nu te gandi acum ca sunt insule mari. Un tur al al zonei Burano nu cred ca iti ia mai mult de 2 ore, asta cu tot cu stat la palavre si facut poze.

Aproape peste tot sunt canale, incat daca vrei sa treci si pe partea cealalta a apei, va trebui sa cauti un pod, sa-l treci, apoi sa te reintorci la locul pe care doreai sa il analizezi indeaproape.

Iti recomand sa intri si in curtile interioare ale localnicilor, pentru a vedea cum traiesc exact locuitorii din Burano. Aproape peste tot vei vedea rufe intinse la uscat si galeti. Ce-or face cu ele, nu stiu!

burano-3

In functie de felul in care te poarta pasii prin Burano – de fapt ochii – la un moment dat vei ajunge si pe “strada principala” si in piata centrala a oraselului. Este locul unde se gasesc majoritatea restaurantelor si magazinelor de pe insula. Daca e timp frumos, ar fi si pacat sa nu stai sa savurezi o cafea si un biscuite local – un buranello.

Nu sunt ei cine stie ce – seamana mult cu biscuitii spritati de casa facuti la noi – dar trebuie incercati! 😛

burano-4

burano-5

La doua minute de mers de piata centrala este si turnul pe care il vezi in fotografia de mai sus. O “campanila” dupa cum ii spun italienii, similara celei din Venetia. Farmecul turnului din Burano este dat de inclinarea sa. Din cauza terenului “miscator” pe care a fost construit, turnul s-a inclinat, avand o deviatie de 1,83 metri fata de axul sau central.

burano-6

Si tot langa turn este si aceasta curte absolut superba, in care insa nu se poate intra, fiind incinta unei case. Dar o poza, merge! 😛

burano-7

Ce cumperi din Burano?

Insula este cunoscuta inca din anii 1500 prin faptul ca aici se facea – si inca se face – dantela. In special in zona unde opreste vaporetto (strategie de marketing), vei gasi mai multe magazine de dantela. Numai ca mare atentie! Produsele veritabile – fabricate in Burano – sunt destul de scumpe. Daca gasesti produse la 5-10 euro inseamna ca sunt “facaturi” chinezesti, asa ca mai bine intreaba inainte de a cumpara.

Un atelier “vero” este Martina Vidal, unde poti vedea si cum se lucreaza dantela.

burano-8

burano-9

La plecarea de pe insula iti poti lua si un mic tablou canvas pentru numai 10 euro. E “facatura”, dar iti va aminti cu siguranta de vacanta, in zilele mohorate de iarna. 😛

burano-10

Cum ajungi la Burano

Pe insula Burano nu sunt masini. Singurul mod de a ajunge acolo este vaporetto. Trebuie sa iei linia 12 din statia Fondamente Nova din Venetia. Drumul intre Burano si Venetia dureaza vreo 35 de minute, iar intre Murano si Burano numai 10 minute.

Pretul unui bilet este 7 euro dus, respectiv 10 euro dus-intors din cate vad pe site-ul transportului public din Venetia. Eu am folosit un abonament valabil 36 de ore de 25 de euro.

Harta vaporaselor din Venetia o gasesti aici.

burano-11

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!