manneken-pis-bruxelles

In vizita la Bruxelles. Povestea lui Manneken Pis, baietelul “pisacios”

[image name=line]

Fiecare oras european care se respecta are un simbol. Ca e mare, ca e mic, ca e de bronz, ca e de mamaliga, simbolul trebuie sa existe, sa atraga turistii si sa genereze milioane de fotografii in fiecare an. Si uite asa, alti potentiali turisti, vazand minunatia – sau nu – poate vor ajunge la un moment dat si in orasul respectiv.

manneken-pis-bruxelles-1

Bruxelles-ul il are pe Manneken Pis (Baietelul pisacios). La numai cateva minute de Grand Place, piata principala a orasului, la intersectia dintre Rue de l’ Étuve / Stoofstraat și Rue du Chêne / Eikstraat, pe langa Primaria Bruxelles, o sa descoperi aceasta statuie de bronz. Ai putea trece foarte usor pe langa ea fara sa o observi, pentru ca baietelul pisacios are doar 61 de cm. Insa in fiecare zi are vreo 20-30 de persoane stranse in fata fantanii, care il admira, ii fac poze si se amuza pe baza tinutei lui. Nu vreau sa fiu rautacios, dar majoritatea sunt asiatici si sunt disperati sa se fotografieze cu statuia, de zici ca e cel putin Mona Lisa. 😛

manneken-pis-bruxelles-3

Mica statuie de bronz, care reprezinta un baietel gol facand pipi intr-o fantana, se afla in Bruxelles din 1618-1619. Dar pentru ca a fost furata de nenumarate ori, originalul se afla la Maison du Roi (Casa Regelui), in mijlocul orasului fiind doar o copie care dateaza din 1965. Si pentru ca niciunui baietel nu ii sta bine dezbracat, mai ales cand e fotografiat de atatia curiosi, Manneken Pis are parte si de o garderoba de 750 de costume, specifice pentru diferite tari sau potrivite in functie de evenimente culturale. Statuia este imbracata in costum de mai multe ori în fiecare săptămână, în conformitate cu un program postat pe balustradele din jurul fantanii. Peste 100 de tinute se afla la Muzeul Bruxelles, din centrul orasului, si pot fi admirate in cadrul unei expozitii permanente.

manneken-pis-bruxelles-2

Dar unde doream sa ajung? Pai la legende, pentru ca exista mai multe, nu numai una, despre celebra statuie.

Unele spun ca statuia este inspirata de o batalie din secolul al 12-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven si Lorzii de Grimbergen. Godfrey avea numai doi ani atunci cand si-a mostenit ducatul. Cel care comanda armata la acel moment, l-a pus pe micul lord intr-un cos si l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei, pruncul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen iar acestia au pierdut batalia.

O alta legenda spune ca statuia reprezinta un alt baietel celebru dintr-un alt razboi. Candva in timpul secolului al 14-lea, orasul Bruxelles era asediat. Soldatii inamici au incercat sa arunce in aer zidurile orasului plasand o bomba la baza acestora. Acestia au fost insa spionati de pe ziduri de un baietel care dupa ce soldatii au plecat, a urinat pe fitil, salvand astfel orasul.

O alta poveste spune ca Manneken Pis il reprezinta pe fiul unui comerciant bogat care s-a ratacit intr-o zi prin oras. Tatal disperat a organizat echipe de cautare a baiatului care au rascolit orasul si l-au gasit pe copil vesel, facand pipi in gradina cuiva.

manneken-pis-bruxelles-4

Daca ai impresia ca Baiatul pisacios este singur pe lume, te inseli. Din 1987, Manneken are si un echivalent de sex feminin, Jeanneke Pis, care se afla langa Delirium Cafe (poate cel mai vestit bar de bere din lume – peste 3000 de beri), dar care nu a devenit niciodata la fel de celebra ca si micutul baietel pisacios. Desi Manneken Pis de la Bruxelles este cel mai cunoscut , exista multe altele in lume in Geraardsbergen, Koksijde, Hasselt, Ghent, Bruges, Rio de Janeiro sau Tokyo. În Bali, Indonezia, există un restaurant belgian numit Mannekepis.

Evident ca simbolul orasului este exploatat la maximum. Vei vedea, in zona restaurantelor turistice, multi “pisaciosi” – evident replici. Aici, spre exemplu, tanarul domn facea pipi intr-un pahar de bere Duvel. Nah, ce sa-i zici? 😉

manneken-pis-bruxelles-5

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *