lacul-como-milano-italia

Milano si imprejurimile sale. Como si Parma – vestitul lac si traditia culinara

[image name=line]

Romania nu este o tara foarte ofertanta din punct de vedere al destinatiilor de vacanta, deservite de companiile aeriene low-cost. Oferta este putin diversificata si este orientata in special spre tarile si orasele in care muncesc compatriotii nostri. Asa ca daca vrei sa pleci intr-un city break trebuie sa te descurci cu ce ti se ofera. In acest acest articol nu pun mare pret pe cursele de linie deoarece nu sunt foarte multi oameni dispusi sa plateasca 200 de euro pentru o cursa cu plecare vineri dupa-amiaza si intoarcere duminica seara.

Milano este o destinatie aflata la aproximativ 2 ore de zbor de Romania, in functie de orasul din care calatoresti. Este un oras elegant, rafinat, in care trebuie sa mergi macar o data in viata. Pretul unui bilet de avion porneste, la o companie low-cost, de la putin peste 40 de euro. Deci se preteaza excursiilor scurte, de 2-3 zile.

Dar daca ai mai mers la Milano, ce te faci? Ca revenirea in acelasi loc de enspe mii de ori nu este una dintre regulile de aur ale turismului. Nici macar de bronz. Noroc ca orasul este ofertant la capitolul “vecinatati”.

 

Como & Lacul Como

Este un orasel aflat pe malul vestitului Lac Como. Din Milano ajungi in aproximativ o ora cu trenul. Un bilet costa 4,55 euro – un drum. Destinatia pe care trebuie sa o cauti pe automatele de vanzare a biletelor este Como Nord Lago.

Odata ajuns in Como ar fi bine sa incepi prin a face o excursie cu vaporasul. Iti face pofta de mancare. Poti sa ajungi cu vaporasul chiar la Bellagio – “Pearl of the Lake Como”. Biletul, dus-intors, costa 20,80 euro. Se poate servi si masa pe vapor.

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant, adica pe uscat. N-ar fi de lepadat nici o urcare cu funicularul, pentru a vedea lucrurile de sus, lumea de la inaltime. 2,90 euro e dusul, iar un tichet dus-intors costa 5,25 euro.

Cea mai calda si pozitiva atmosfera inatalnita vreodata in Italia a fost la Como. Pe stradutele inguste ale centrului vechi admiri localnicii – majoritatea in varsta, bine imbracati, aranjati, peste care timpul a trecut frumos.

Exista o sumedenie de magazine specializate : de peste, de branza, paste si alte delicateturi, etc. Localnicii intra in ele si nu cred ca stau niciodata sub 10 minute inauntru. Cumpararea unei bucati de carne pentru friptura este un adevarat ritual. Macelarul, ai carui parinti, bunici si strabunici s-au ocupat probabil cu acelasi lucru, alege cu mare arta cea mai buna bucata de carne si o ambaleaza.  Negustorul si cumparatorul se intind acum la vorba. Se vede ca se stiu de un car de ani, iar intre ei s-a stabilit o relatie speciala. Posibil bazata pe incredere.

Unii spun ca Lacul Como este, probabil, cel mai romantic lac din lume. Mergi de vezi daca e, sau nu, asa!

[tabs slidertype=”images”] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-1.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-2.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-3.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-4.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-5.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-6.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-7.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-8.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/como-italia-9.jpg[/imagetab] [/tabs]

Parma

Nu ai cum sa ratezi acest oras daca vrei sa mananci prosciutto di Parma si Parmigiano-Reggiano, doua dintre minunatiile fara de care bucataria italiana ar fi una de duzina.

Parma are un centru vechi ofertant pentru ochiul iscoditor al turistului. Trebuie sa vezi Battistero di Parma, o constructie octogonala. Una dintre cele mai vechi universitati din lume se gasesc in acest oras.

Orasul pare a fi un imens muzeu in aer liber. Lista celor mai tari atractii locale poate fi consultata aici.

Trenul pana la Parma face intre o ora si o ora si jumatate din Milano. Biletul costa intre 17 si 31 de euro, dar, recunosc, nu m-am jucat prea mult cu site-ul “CFR-ului” italian.

 

* NOTA : Informatiile sunt valabile la data publicarii articolului. Daca ti se pare util acest articol, ma poti “sponsoriza” cu un like pe pagina de Facebook (Mihaijurca.ro). Multam fain! 

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *