sevilla-andalusia-lupte-tauri-corida

Plaza de Toros, Sevilla. Cel mai vechi loc din lume unde se mai organizeaza coride

[image name=line]

Coridele la Sevilla sunt precum meciurile de fotbal din Romania. Se desfasoara in aproape fiecare weekend, starnesc pasiuni aprinse din partea spectatorilor si sunt castigate in majoritatea cazurilor de toreadori, desi, istoria consemneaza si momente cand a mai calarit si calul pe calaret, respectivii fiind scosi pe targa din arena.

Bullringul (arena pe care se desfasoara efectiv luptele) din Sevilla este considerat cel mai vechi loc din lume unde inca se mai organizeaza coride. In Europa, alaturi de Spania (nu toata tara), coride se mai tin in sudul Frantei si in Portugalia. Am spus ca nu toata Spania deorece luptele cu tauri au fost interzise in alte regiuni, una dintre acestea fiind Catalunya (zona Barcelonei). Dincolo de Ocean, coridele sunt populare in America Centrala si de Sud. In Mexic, spre exemplu, este cea mai mare arena de coride din lume, cea din Sevilla fiind a doua.

[wpsgallery]

Arena se afla in Plaza de Toros, pe malul raului Guadalquivir, si seamana mult cu un stadion de fotbal. Are “teren de joc” (bullring), tribune, un muzeu, grajduri in care stau caii si taurii si alte dependinte. Ajungi acolo usor cu autobuzul turistic (linia verde) care face statie chiar in fata arenei.

Coridele se desfasoara in aproape fiecare week-end, din cate am reusit sa imi dau seama din programul afisat. Cand nu sunt coride, adica in timpul saptamanii, poti vizita Museo Taurino.

 

Cum decurge vizita

Turistii intra in grupuri de 20-30 de persoane, la intervale de 20-30 de minute. Pe timpul turului, ghidul vorbeste atat in spaniola cat si in engleza. Un bilet costa 7 euro pentru adulti.

Prima oprire este in bullring, locul unde toreadorii rapun taurii. La o corida participa 3 luptatori si sunt ucisi 6 tauri (2 de fiecare). Interesant este faptul ca desi pare, arena nu este rotunda ci ovala. Este acoperita cu zgura, aranjata mai ceva ca la Roland Garros. Pe “ovalul de zgura” exista 5 porti de acces (vezi foto 9,11,14) : una pentru toreadori (fighteri), una pentru tauri, una duce direct la spital, pe una sunt scosi taurii morti si, in fine, ultima si cea mai importanta, poarta pe care ies toreadorii care au gastigat ce cel putin 3 ori un trofeu. Este un fel de poarta “premiantilor”.

Tribunele sunt din piatra, iar fiecare loc este numerotat. Ghidul ne-a spus ca la o corida pretul biletelor variaza intre 25 si 150 de euro. Exista si loja de onoare unde sta Regele Spaniei cand vine la coride si alte personalitati din Andalusia (regiunea de sud a Spaniei unde se afla si Sevilla). Cert este ca fiecare are propria loja.

Dupa bullring o sa vizitezi muzeul propriu-zis. Iti iese in cale sala de picturi, unde sunt adunate mai multe tablouri infatisand vaci si tauri. Apoi sunt camere tematice. Intr-una sunt niste “capatani” umane, legate cu lanturi care se foloseau pentru antrenament. Ghidul ne-a dat asigurari ca nu s-au folosit niciodata capete reale, ci numai mulaje.

O alta camera este dedicata luptei propriu-zise, dar am ramas fascinat de camera dedicata lui Joselito el Gallo, mai bine spus de povestea lui. Acest Joselito a fost copilul teribil al luptelor cu tauri. La 9 ani a inceput sa deprinda tehnicile specifice meseriei, la 14 ani era deja master-taurar (sau cum i-o mai spune), iar la 25 de ani a murit, fiind rapus in lupta.

In muzeu se pot admira costume de toreador cusute cu fir de aur (al car caror pret poate ajunge pana la 6-7000 de euro), capete impaiate de tauri (reale) care au fost omorati in lupte, dar si o capatana de vaca, de asemenea impaiata. Ce e cu aceasta capatana? Cica vaca respectiva a fost cea care l-a nascut pe taurul care l-a omorat pe toreadorul X. Nu imi mai aduc aminte daca era vorba chiar de Joselito de mai sus, sau de un altul.

Intr-un final am ajuns si in zona unde stau animalele in asteptarea luptei. Taurii sunt adusi la arena cu 24 de ore inainte de corida.

In poza 16 se poate vedea capela la care se roaga toti toreadorii inainte de a intra in arena. Se pregatesc in camerele special amenajate, dupa care in drum spre poarta principala (foto 18) trec prin capela si se roaga la Fecioara Maria.

De acolo inainte totul tine de talentul si de norocul lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *