Uncategorized Weather

Prognoza meteo 13-19 mai. Vremea o ia razna – vijelii, lapovita sau chiar ninsoare

13/05/2013
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-12
[image name=line]

In prima parte a acestei saptamani vor fi schimbari in aspectul si evolutia vremii, din tara noastra, in sensul cresterii instabilitatii atmosferice si scaderii temperaturii aerului. Pana marti seara, in toate regiunile, iar miercuri in nord, centru, est si la munte si doar izolat si trecator, in rest, vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si posibilitati de caderi de grindina. Nu este exclus ca la munte, indeosebi in Muntii Banatului si jumatatea nordica a Carpatilor Orientali, in noaptea de marti / miercuri, sa apara si lapovite sau ninsori.

Manifestarile mai dure, inclusiv vijelii, vor fi luni dupa amiaza si in noaptea de luni spre marti, in principal, in Oltenia, Muntenia, Moldova, partial si in Dobrogea, zona Carpatilor Meridionali si Orientali. Doar izolat cantitatile de apa vor fi mai insemnate,  peste 25 l /mp, dar aversele vor fi si cu caracter torential, respectiv astfel de cantitati se pot totaliza si in intervale de timp mai scurte, de pana la o ora.

Scaderea de temperatura ce va urma va conduce la o vreme apropiata de normalul termic al acestei perioade in sud si est si racoroasa spre rece in zonele situate in interiorul arcului carpatic, unde, o parte dintre maxime vor fi intre 13 si 16 grade, adica egale sau foarte apropiate de minimele nocturne, de pana acum. In zonele cu regim termic normal se vor mai atinge 24…25 de grade, iar noptile vor fi racoroase spre reci, in mai toata tara, minime de la 6…7 grade in depresiuni, pana la 14…16 grade pe litoral si in Delta Dunarii.

In aer, la tarm de mare, vor fi valori la amiaza de 21…22 de grade, dar incepand de joi, vremea va redeveni frumoasa si se va incalzi.

Si in Capitala va fi o vreme instabila incepand din aceasta seara, pana in prima parte a zilei de miercuri, dupa care conditiile de ploaie vor fi din ce in ce mai reduse, iar scaderea de temperatura va insemna maxime de la 26…27 de grade luni, pana la  22…24 de grade marti si miercuri si minime ce vor cobori pana la 10…12 grade, si mai putin in zona perfierica. Si in ultimele nopti, in conditii de cer mai mult senin, la statia meteo Baneasa s-au inregistrat 6…8 grade, iar in tara, la Miercurea Ciuc, Toplita, Joseni au fost valori si de 0…-1 grad.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

No Comments

Leave a Reply