[image name=line]

Daca in saptamana care s-a incheiat, vremea s-a ameliorat substantial in ceea ce priveste ploile, iar temperatura aerului a crescut, dar nu foarte mult si a mai fost vant, destul de intens in regiunile estice, de sud-est si pe crestele montane, in perioada urmatoare va fi mult mai bine.  Innorari, averse, descarcari electrice, dar pe arii restranse, vor mai fi in special luni dupa amiaza in vestul si sud-vestul tarii, precum si la munte. Si mai putine, in aceleasi regiuni, marti, dupa care vremea va deveni frumoasa si se va incalzi.

Circulatia aerului se va schimba, de aceasta data, nu va mai fi dinspre est, ca pana acum, ci dinspre vest, iar cresterea de temperatura va avea loc si cu ajutorul insolatiei, dar si pentru ca va patrunde aer cald.

In Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si partea continentala a Dobrogei, mai intai, apoi in majoritatea regiunilor, valorile maxime vor atinge 23…25 de grade, iar la sfarsit de saptamana se vor depasi frecvent 25 de grade, mercurul termometrelor urmand sa ajunga, cel mai probabil in Lunca Dunarii, la 28…29 de grade.

Nu vor mai fi valori nocturne negative, nici macar in depresiuni si in speta in cele din estul Transilvaniei. Cele mai multe minime se vor incadra intre 5 si 13 grade. Litoralul va fi insorit, insa regimul termic ceva mai scazut, in conditiile in care briza marii isi va face simtita prezenta. Apa marii, care se incalzeste mult mai greu decat intinderea de uscat, are doar 9…10 grade, iar in urmatoarele zile ar putea ajunge pana la 12 grade.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM