prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-6

Prognoza meteo de week-end. Afla la ce vreme sa te astepti in perioada 19-21 aprilie

[image name=line]

Intr-un camp anticiclonic ( presiuni ridicate) miscarile dominante sunt descendente, respectiv de „adunare” si tasare a masei de aer, la sol. In astfel de situatii predomina o vreme frumoasa si calda ziua, cu cer mai mult senin noptile si diminetile, cand poate deveni si racoroasa, radiatia nocturna, respectiv pierderea caldurii acumulate peste zi, fiind mai accentuata.

Joi dimineata (18 aprilie), mercurul termometrelor a coborat pana la 1 grad la Bucuresti-Baneasa si la Oltenita, -5 grade la Miercurea Ciuc si -1…-3 grade in celelalte zone din estul Transilvaniei. Sunt valori cu pana la 5 grade mai mici decat cele normale in acesta perioada, dar intalnite si in alti ani.

Zona geografica a Romaniei se va afla, la acest sfarsit de saptamana, intr-un astfel de camp, desi valorile de presiune vor fi putin mai scazute decat in ultimele zile si la periferia unor sisteme noroase, care tind sa se concentreze, unele deja existente, in zona Turciei, altele ce se genereaza in bazinul central si nordic al Marii Mediterane. In aceste conditii, va fi o vreme buna, nu foarte frumoasa din cauza unor innorari in regiunile sudice si de rasarit, unde trecator ar putea sa apara  ceva stropi de ploaie, care sa nu deterioreze, totusi, aspectul in general frumos al vremii.

In aceleasi regiuni, in jurul pranzului, vantul isi va mai face simtita prezenta, iar ca temperaturi se estimeaza maxime intre 12 si 15 grade pe litoral, unde se resimte influenta apei marii care ar doar 9…10 grade; peste 20…22 de grade in Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei si intre 15 si 20 de grade in rest.

Minimele nocturne vor fi intre 2 si 10 grade, mai mari in Dealurile de Vest, dar si mai mici, poate nu chiar negative, in depresiuni, cu 4….7 grade in Bucuresti diminetile si undeva la 18…20 de grade la amiaza. Dupa primele zile ale saptamanii viitoare, cresterea de temperatura va fi mai serioasa.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *