taste-of-spain

Saptamana Iberica. Cum pregatesti o masa in stil spaniol, cu prietenii

“My guilty pleasure”, cand vine vorba de calatorii? Sa cumpar, conform zicalei “mai bine sa ramana, decat sa nu se ajunga”. Curios, nu lucruri la care te-ai putea astepta (haine sau parfumuri). Ci mancare. Da, asta cumpar din locurile unde ajung. Iar cand ma intorc din Spania, lucrurile scapa de sub control. Bagajul de cala este burdusit pana la refuz cu ce are mai apetisant, Peninsula Iberica.

Doua, trei folii de jamon poti sa nu aduci? Pai nu poti, ca te apostrofeaza prietenii si zic ca esti zgarcit. Apoi 3-4 carnati uscati “fuet” crezi ca “zbiara” in frigider? Nu. Stau acolo, la locul lor, iar cand situatia o cere, devin aperitivul perfect langa un pahar de vin rosu. Ce sa mai zic de manchego, o branza maturata din lapte de oaie, fabuloasa!? Ulei de masline e si pacat sa nu cumperi din tara cu cea mai mare productie la nivel mondial, apoi conserve de ton (bucati d-alea mari), scoici, midii, calamari si caracatita, masline, si … bagajul creste. Daca mai pui si cateva sticle de vin, cava sau brandy de Jerez, bagajul de 23 de kilograme e prea mic. Crede-ma! Si inca nu am luat dulciuri.

Presupun ca exista conceptul de food shopping, nu? N-oi fi eu singurul “nebun” care face asa ceva.

concurs-portugalia

 

Saptamana Iberica la Lidl

Tot ce are mai bun Spania, din punct de vedere culinar, se gaseste acum la Lidl, in cadrul Saptamanii Iberice. Si voi incerca, in cele ce urmeaza, sa reproduc un ospat spaniol. Apropo, ca era sa uit. Mai avem un lucru in comun cu ibericii. Sunt pofticiosi exact ca noi, si le place sa manance mult. Asa ca sa nu te mire daca vei fi servit la aceeasi masa cu tot ce vei vedea mai jos.

 

Gazpacho si salmorejo

Intr-o zi torida de vara, (foarte) putine mancaruri sunt mai racoritoare decat o supa gazpacho in stil andaluz. Stii care marele ei avantaj? Ca nu trebuie fiarta si e gata in fix 5 minute. Pe ceas!

Ai nevoie de doi ardei carnosi, cateva rosii, un catel de usturoi, o ceapa mica, un castravete, sare si piper dupa gust, ulei de masline si un strop de otet balsamic. Legumele se taie in bucati medii, apoi se arunca in blender. Peste ele se pun sarea, piperul, uleiul de masline si un pahar de apa. Unii adauga si o felie de paine, taiata in prealabil. Se mixeaza, si gata minunatia. O supa racoritoare si sanatoasa. Pont – pentru ca aceasta supa se serveste rece, iar cand vii de la magazin, ingredientele sunt la temperatura camerei, poti adauga in blender cateva cuburi de gheata (tot apa este). In acest fel, nu va trebui sa mai astepti cateva ceasuri pana supa se raceste la frigider. Daca nu ai mult timp la dispozitie, poti incerca gazpacho-ul gata facut, de la Lidl. Ambele se pot servi cu crutoane deasupra.

gazpacho

Pe scurt si despre salmorejo. Aceasta este varianta “tartinabila” a gazpacho-ului. Se face similar, cu ajutorul unui blender.

Tai cateva rosii in 4 bucati, pui un catel sau doi de usturoi, un praf de sare si putin otet balsamic (sau deloc). Se dau toate in blender, apoi se adauga miez de paine, pentru a se ingrosa un pic compozitia. Iar mixezi, iar te opresti, adaugi ulei de masline, si mixul final. Se serveste rece, cu jamon taiat cubulete deasupra si ou fiert taiat marunt.

salmorejo-1

 

Tapas

Gustarile, dragile de ele. Se spune ca poti face tapas din orice. Daca prajesti doi cartofi (patatas bravas) si ii pui alaturi de un sos picant de tomate sau un sos cu usturoi, poti spune ca ai obtinut cel mai popular tapas.

Originare din Andaluzia (sudul Spaniei), tapas-urile au invadat barurile si restaurantele din Spania. In multe locuri, cand comanzi un pahar de bere sau de vin, primesti un mic tapas gratuit din partea casei. O feliuta de paine cu ceva pe ea. Poti combina rosiile, fructele de mare, branza, maslinele, legumele, cum te taie capul. Imaginatie sa ai. Mai jos avem tapasuri cu jamon Serrano, masline, calamar, midii, pate de porc in stil iberic, carnati uscati Fuet, branza maturata Manchego, anchois si branza de capra.

tapas-2

tapas-3
tapas-1

tapas-4

jamon

fuet

calamar

 

Paella

Istoria spune ca paella s-a nascut in zona Valenciei, deci pe coasta estica a Spaniei. Si, desi ai putea crede ca paella este sarmaua spaniolilor, afla ca nu este atat de raspandita pe cat ai crede. Sunt zone in Spania unde gasesti destul de greu acest fel de mancare in meniurile restaurantelor.

Paella inseamna o combinatie (aroape divina) de orez, legume si carne sau fructe de mare. Originalul este cu carne de iepure. Eu o prefer pe cea cu fructe de mare.

paella-2
paella-1

 

Sangria

O bautura mai de domnisoare, datorita gustului dulceag, dar pe care o beau – desi de multe ori nu recunosc – si barbatii. Un mix de vin rosu, fructe, indulcitor si tarie, care te racoreste in zilele de vara. Daca intrebi medicul, alcoolul consumat cand e foarte cald afara, creste riscul de accident vascular. Asa ca mai bine nu il intrebam. Deocamdata nu e vara, deci bem sangria pe saturate.

Primul pas. Intr-o carafa se storc vreo 2 portocale si un lime (sau o lamaie). Nu aruncam cojile. Le taiem in bucati si le punem in vas, pentru gust. Taiem si un mar in cubulete.

Pasul doi. Adaugam 2-3 linguri de zahar (brun, eventual) si 50 ml de rom sau brandy. Le amestecam apasat cu o lingura de lemn.

Pasul trei. Punem vin rosu sec, vreo 200 ml de apa tonica (sau minerala, pentru ca bautura sa devina putin gazoasa), cuburi de gheata si amestecam. Ideal ar fi ca bautura sa stea peste noapte la frigider, ca sa lase timp fructelor sa infuzeze cum trebuie bautura.

Reteta aceasta se face “din ochi”. Eu nu stau niciodata sa masor cantitatile. Gust si vad ce ar mai trebui. Am vazut ca unii pun si un pic de scortisoara pentru gust (baton), sau piersici, ananas, kiwi, etc. In fond, bucataria presupune un numar infinit de combinatii.

sangria

 

Desert

In deserturi nu sunt mare specialist. Stiu ce si de ce imi place, dar nu sunt un mare artist in ale preparatului. Asa ca ii las pe altii sa o faca. Ma multumesc cu o bucata de turron (un desert facut din miere, zahar si albus de ou), o crema catalana sau inghetata cu dulce de leche (o crema din lapte cu zahar, care se fierb timp de mai multe ore).

turon
inghetata

*Saptamana Iberica se desfasoara intre 9 si 15 mai 2016, in magazinele Lidl din toata tara. Toate preparatele de mai sus au fost pregatite cu produsele din promotia curenta.

catalog-5
catalog-6

catalog-7
catalog-8

catalog-1
catalog-3

3 Comments

Leave a Reply to Horia Moarcas Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *