sticle-de-bere

Bere si placere (ep. 1). De ce berea buna trebuie tinuta in sticle maro si nu verzi

[image name=line]

Bei bere? Daca nu, sigur o sa-ti facem pofta. In timp.

Razvan, un foarte bun prieten, a transformat placerea de a bea bere in hobby. A citit, s-a documentat, ba chiar a fost in Anglia sa vada cum se face berea. Dar nu orice fel de bere, ci cea artizanala – produsa in cantitati mici, fara aditivi si pe care nu o gasesti in orice butic sau supermarket.

De astazi, in fiecare duminica, Razvan ne va invata ce inseamna un IPA, un stout, un porter, cum se imperecheaza berea cu mancarea si ce gust are o bere cu 60% concentratie alcoolica.

 

Lectia 1 – de ce berea “buna” sta in sticle maro si nu verzi 

Sticlele de bere au fost verzi pana prin anii ’30, cand chimistii americani si belgieni au descoperit ca lumina patrunde prin sticla verde si afecteaza gustul berii.

Ce se intampla pe scurt, din punct de vedere chimic? Isohumulona, o molecula ce se gaseste in hamei, reactioneaza cu riboflavina in prezenta luminii si rezulta o noua molecula 3MBT. Aceasta molecula este foarte asemanatoare din punct de vedere al compozitiei chimice si al mirosului cu mercaptanul (spray-ul natural al sconcsului). Deci, o bere ce sta foarte mult in lumina dezvolta o aroma de sconcs.

Nu si daca sticla este maro. Dupa 1930 berarii din Europa au inceput sa foloseasca sticle inchise la culoare pentru a proteja gustul berii. Lumina daunatoare (in spectru sub 500nm) nu poate patrunde prin aceasta sticla.

bere-sticla-maro

De ce se mai folosesc sticle verzi sau incolore?

Pentru ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost o lipsa acuta de sticla, iar berarii din Europa, in frunte cu Heineken au inceput sa exporte in America bere in sticle verzi. Deoarece Heineken era o bere scumpa, premium, sticlele verzi au ajuns sa fie simbolul unei beri de calitate.

Deci berea se ambaleaza in sticle verzi sau incolore din motive de marketing. Prin sticla incolora poti sa vezi culoarea si textura berii, iar cea verde lasa impresia de produs scump. Sticla maro este folosita in principal de producatorii mai mici, carora le pasa de ceea ce ambaleaza in sticlele cu pricina.

Asa ca prefer berea turnata o dintr-o sticla maro.

 

* Daca ti-a facut placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

3 Comments

  • bea cu mine!!!!!!

    Interesant articol! Am o intrebare… pentru 100 de puncte 😀 Intre “Timisoreana” si “Neumarkt” (la pet) ce alegem? Raspuns: Burger la 2.5 l PRET SPECIAL! Traiasca berea!

  • Ovidiu

    Salut Mihai

    Corect ce ai mentionat!
    Mai pot adauga si faptul ca berea a dobandit termene de garantie extraordinar de mari prin utilizarea stabilizatorilor si conservantilor chimici si in ultimul timp se folosesc din ce in ce mai des aceste sticlele maro, pentru a se evita degradarea isohumulonei in aceasta perioada lunga de timp.
    Pe termen scurt 2-4 saptamani nu este nici un risc.
    Iar daca doriti sa beti bere de calitate, cautati berile care nu au mai mult de o luna termen de garantie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *