bla-bla-car

Un autostop care nu e autostop, dar e mai ieftin decat multe mijloace de transport

[image name=line]

Un amic s-a intors zilele trecute dintr-un tur de doua saptamani prin Europa. Ultima tara vizitata a fost Germania. Si ma intreba daca am auzit de Bla Bla Car. O constructie destul de lesne de “tradus”. Bla-bla vine de la vorbarie, iar car inseamna masina.

Blablacar.com este de fapt o platforma de car sharing. Eu, Jurca, imi fac profil pe acest site, completez toate datele care mi se cer, apoi spun ca merg de la Munchen la Frankfurt, spre exemplu, si ca mai am 2 sau 3 locuri in masina.

Cine vrea poate sa vina cu mine, in schimbul sumei pe care eu o cer. Daca as vrea sa calatoresc astazi pe aceasta ruta, as avea de ales intre 127 de oferte de la diversi useri.

bla-bla-1

Unii ma duc cu 9 lire, altii cu 25. Depinde cu cine aleg sa merg. Soferii au diferite grade pe site, pe care le dobandesc in functie de grila de mai jos. Asadar, un ambassador este un sofer de mare incredere, certificare pe care i-au dat-o alti useri.

Sistemul seamana mult cu cel de rezervari AirBnb. Tu, daca esti multumit de un drum pe care l-ai facut, ii vei face o recenzie buna soferului cu care ai mers. Daca nu, vei spune ca e de kko. Si ca merge tare, si ca e neatent, sau ca fumeaza prea mult in masina.

bla-bla-2

Sub profilul fiecarui sofer este trecuta si masina pe care acesta o conduce. In fapt este un fel de UBER (taximetrie ad-hoc) pentru curse intre orase.

Site-ul a lansat si optiunea Ladies Only – doamne care vor sa calatoreasca alaturi de alte doamne, din motive de securitate sau mai stiu eu ce.

Si revenind la prietenul meu, imi spunea ca a preferat sa foloseasca acest fel de deplasare intre orase deoarece era mult mai ieftin si mai rapid. In plus, e o situatie win-win. Soferul de ocazie nu merge cu masina goala din A in B, castigand niste bani de combustibil, iar tu te poti lipi de el pentru o suma mai mica pe care ai plati-o la tren.

 

* Foto header: © Ginasanders | Dreamstime.comCars Were In The Night On A Highway Photo

Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *