prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-47

Prognoza meteo 28 octombrie – 3 noiembrie. Frumos pana miercuri, apoi se raceste

[image name=line]

Pana acum, octombrie a fost cu valori termice mai scazute in prima decada, apropiate de cele normale in decada a doua si foarte cald dupa aceea.

Incepand din data de 22, in vestul, nordul si centrul tarii, dar si in zonele de deal din restul teritoriului, maxime, ce au atins si depasit 25…26 de grade, s-au constituit in noi recorduri zilnice de cald, la statii precum Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Arad, Oravita, Lugoj, Tirgu Jiu, Rimnicu Vilcea, Deva, Sibiu, Bistrita, Tirgu Mures, Tirgoviste,  Pitesti, Campulung, Cimpina, Piatra Neamt, Tirgu Neamt, Bacau si Patirlagele (28 de grade, ieri – 27 octombrie).

Majoritatea, cu altitudini mai mari decat  depresiunile ori zonele de campie, denota existenta in tara noastra a inversiunii termice, care a fost si este evidenta si la munte, unde, de pe cele mai inalte varfuri pana spre 1.000 de metri, maximele s-au situat intre 12 si 21 de grade.

In vestul, nordul si centrul Romaniei, precum si in zonele de deal din rest, vremea ramane calda, pe parcursul acestei saptamani. Cald va fi, pana miercuri inclusiv, si in zonele mai joase din sud si din est, dar dupa aceea, aici, odata cu cresterea presiunii atmosferice si accentuarea inversiunii termice, vremea va capata un aspect mai de toamna, cu mai multa ceata, strat continuu de nori josi, de tip stratiform, posibilitati de burnite si/sau ploi slabe, conditii in care temperatura nu mai creste asa de mult ziua, dar nici nu scade mult in cursul noptilor.

Regimul termic va ajunge apropiat de cel normal pentru sfarsit de octombrie, o luna in care, de-a lungul timpului, vremea a fost stabila, spre calda si predominant frumoasa.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *