Travel tips

Cum afli cate zboruri face un avion intr-o zi

07/11/2017
avion-decolare

Avioanele sunt si ele inmatriculate. Daca te vei uita cu atentie pe coada avionului, vei vedea o serie de caractere de forma YR-ABC. In acest caz, YR este indicativul de tara al Romaniei, iar ABC reprezinta seria de inregistrare. Pe aeronavele din Qatar apare indicativul acestui stat, A7. A6 este dedicat aeronavelor din Emiratele Arabe Unite, Austria are OE, Danemarca OY, s.a.m.d.

Drept urmare, cand ajungi in aeroport si vezi un avion cu un anumit indicativ, poti afla multe informatii despre el, inclusiv ce program de zbor a avut in ultima perioada.

Si luam un exemplu, ca sa intelegem mai bine. Aeronava Boeing 737-800, apartinand TAROM, inmatriculata YR-BGK. Intram pe flightradar24.com si cautam dupa acest indicativ (link). Aflam imediat ca este vorba despre un avion care pe 4 noiembrie 2017 a facut doua curse dus-intors, din Bucuresti catre Madrid, respectiv Tel Aviv. O zi mai tarziu, a plecat de la Bucuresti din nou catre Madrid, s-a intors, apoi a la Munchen, in sudul Germaniei, si, evident, s-a intors la baza de la Bucuresti.

In acest fel, poti vedea cat de mult zboara un avion intr-o zi. Poti cauta si dupa companii. Te duci tot pe flightradar24.com la Data/History, apoi Airlines. Iti alegi compania dorita si vei vedea la sectiunea Flota (fleet) fiecare avion pe unde a umblat in ultima perioada.

Si ca sa raspund la problema din titlul acestui articol, trebuie sa stii ca in cele mai multe cazuri, la companiile low-cost, avioanele pleaca dimineata devreme din baza si revin noaptea tarziu. Asta pentru a maximiza eficienta. Din Bucuresti, spre exemplu, o aeronava low-cost zboara de regula 4 sau 6 segmente intr-o zi, adica 2 sau 3 curse dus-intors. Depinde si ce destinatii deserveste, pentru ca nu poti face 3 curse Bucuresti – Tenerife intr-o zi, in conditiile in care un singur zbor dureaza 6 ore, plus sau minus. Iata doua exemple: o aeronava Wizz Air (link) si una Blue Air (link).

Daca distantele sunt scurte, se poate zbura chiar mai mult. Spre exemplu, un avion ATR 72-600 al Binter Canarias a zburat pe 3 noiembrie 2017 (link) de 12 ori intre Tenerife si Las Palmas, Fuerteventura sau El Hierro (zboruri intre insulele din Arhipelagul Canare).

Sigur, as putea sa mai scriu inca de 10 ori pe atat pe aceasta tema, dar cred ca ai inteles esentialul. Si ai mai inteles un lucru. Cu cat un avion face mai multe zboruri intr-o zi, asta inseamna automat timpi mai mici intre zboruri, la sol. Deci daca primul zbor intarzie din varii motive, intregul program al aeronavei din ziua respectiva poate fi decalat.

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

No Comments

Leave a Reply