transparenta

Cele mai bune locuri de unde poti vedea si fotografia Lisabona, de sus

[image name=line]

Fiind un oras construit pe coline, nici nu e foarte greu sa gasesti un loc de unde sa vezi Lisabona in (aproape) toata splendoarea sa. Spun “in aproape”, fiindca o priveliste de ansamblu asupra capitalei portugheze o ai daca treci dincolo de raul Tejo. De acolo se vede toata. Recomandarea mea, daca vrei sa (iti) faci poze bune, e sa mergi dimineata sau seara, cand lumina este foarte buna.

De asemenea, apusul trebuie sa te prinda undeva la inaltime. E de nedescris in cuvinte.

castel

Miradouro da Senhora do Monte – Un punct care se afla in nordul cartierului Alfama. De sus, se vede bine partea de vest si nord-vest a orasului, dar si estuarul raului Tejo si podul 25 Aprilie.  Vei gasi si o harta pictata pe faianta, pentru o mai buna orientare in spatiu – ce vezi si unde. Se ajunge acolo cu tramvaiul 28 si inca 4-5 minute de urcat pe jos.

priveliste-lisabona-1

priveliste-lisabona-2

Castelul Sao George. Castelul in sine nu e prea spectaculos. Privelistea, in schimb, da. Din curtea interioara a castelului si de pe zidurile sale, se vede cea mai mare parte a orasului. Doar asta era scopul lui in vremurile demult trecute. Observatie si aparare.

castel-1

castel-3

castel-2

Portas do Sol. Cum cobori de la castel, dupa cateva statii de tramvai ajungi in acest loc. Exista acolo o platforma de unde se vede cartierul Alfama, dar si navele de croaziera din port.

priveliste-lisabona-6

priveliste-lisabona-5

priveliste-lisabona-4

Jardim Julio de Castilho. Si daca mai mergi putin pe jos, ajungi in aceasta gradina. Coloanele sunt de nota 10, dand un aer de Mediterana locului.

priveliste-3

priveliste-2

priveliste-1

Liftul Santa Justa. Cartierele Baixa si Rossio se vad foarte bine daca urci cu acest “elevador” construit in 1902. Totusi, exista o mica smecherie care sigur iti va fi de folos. Daca urci de jos, cu liftul, platesti 5 euro. Daca urci pe strada, spre Muzeul Arheologic, ajungi, pe o platforma de fier, la hai sa-i spunem penultimul etaj al liftului, de unde orasul se vede foarte bine. Si e gratuit.

elevador-1

elevador-2

elevador-5

elevador-4

elevador-3

Funicularul Gloria. In Lisabona sunt mai multe funiculare (seamana cu tramvaiele galbene). Cel mai “turistic” este Gloria, aflat chiar in centrul orasului. Face legatura intre Restauradores si cartierul Bairro Alto. Pana sus se fac cam 3 minute. Privelistea nu e la fel de spectaculoasa ca in locurile enumerate mai sus.

gloria-1

gloria-2

Din avion. Da, nu te uita mirat. Pentru ca aeroportul este situat in interiorul orasului, ultimele 2-3 minute, inainte de aterizare, ofera o priveliste splendida. Pacat ca am zburat noaptea.

tap-5

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *