Travel tips

Pe scurt despre vacanta de 3 zile in Scotia – Glasgow si Edinburgh

04/04/2017
glasgow-99

58 de kilometri pe jos in 3 zile, 2 orase vizitate, vreo 6 muzee si galerii vazute, doua zile cu soare, una cu nori si ploaie, si regretul ca nu am ajuns si in zona rurala a Scotiei. Dar mai e timp si data viitoare.

Glasgow – Edinburgh este alaturarea perfecta pentru un weekend prelungit, mai cu seama ca sunt separate de un drum de o ora si 20 de minute cu autocarul. Glasgow este un oras mai industrial, care nu are asa multe de oferit. In schimb, Edinburgh cu al sau castel, cu dealul Arthur’s Seat, Dean Village (o zona cu case de poveste dispuse de o parte si de cealalta a unui fir subtire de apa, cu zona sa veche impanzita de carciumi, pravalii, biserici si catedrale, este mandria Scotiei.

Ambele orase sunt construite pe coline. Asta inseamna ca aproape peste tot vei vedea strazi in plan inclinat. Parca esti la San Francisco. Iar constructiile sunt fabuloase. Nu cred ca a curs atata apa pe Dunare, cata piatra a folosita la fatadele locuintelor, cladirilor administrative sau lacaselor de cult.

In Glasgow m-a impresionat cladirea Universitatii. In continuare parca nu imi vine sa cred locul este populat – ca totusi acolo invata cineva (gandindu-ma cum arata scolile si facultatiile de la noi), ca nu sunt scrise “mascari” pe peretii vechi de cateva sute de ani ai universitatii. Ca iarba din curtea interioara a universitatii este masa de biliard, ca s-a ajuns pana intr-acolo incat universitatea are si propriul magazin de suveniruri si alte produse cu brandingul universitatii.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Kelvingrove este principalul muzeu/galerie al orasului. O jumatate de zi nu ti-ar ajunge sa vezi toate exponatele. Pe raul Clyde este un muzeu al transporturilor unde poti vedea chiar si locomotive cu aburi sau un vagon de metrou de acum 100 si ceva de ani.

Mai exista si o gradina botanica, catedrala si necropola orasului (cimitir cu pietre funerare monument), muzeul de arta contemporana, care insa nu e cine stie ce. Zona comerciala a orasului, centrul Glasgow-ului, aduce mult cu zona similara din Londra.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Serile de week-end sunt o veselie totala in oras. De la 9-10 seara, localnicii, dintre care si foarte multe femei, incep sa se “clatine”. Dupa miezul noptii nu te mai intelegi cu nimeni in puburile din oras. E rost de bere bauta in cantitati industriale.

Edinburgh este mult mai elegant, un oras mai “domnos” cum imi place sa spun. Acolo vezi istorie la fiecare colt de strada. Nu imi aduc aminte sa fi vazut in multe locuri din Europa o imbinare mai puternica a atmosferei urbane cu natura. Sa mergi la 10-15 minute de centru si sa ajungi pe niste dealuri acoperite cu verdeata, unde oamenii urca pentru a vedea toata “miscarea” de la inaltime, nu-i mare lucru. Vorba aceea, iti intra natura in casa.

edinburgh-99

edinburgh-97
edinburgh-98

Nu ai voie sa mergi in Edinburgh si sa nu urci la Arthur’s Seat, sa nu admiri cladirea neconventionala a Parlamentului scotian (care se poate si vizita de luni pana sambata), monumentul lui Nelson de unde poti vedea centrul orasului de la inaltime, castelul, centrul vechi si Dean Village – o oaza de natura, de asemenea in oras.

Oricum, in zilele urmatoare voi dezvolta subiectul pe larg. Voi scrie si despre Glasgow si despre Edinburgh pe indelete.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

11 Comments

 • Reply Sergiu 05/04/2017 at 10:11

  In afara e ceva la ordinea zilei de foaaarte mult timp ca universitatile sa aiba magazine cu suveniruri prin care sa promoveze brandul propriu.
  PS: Merita si Aberdeen o vizita 😀 E peste Glasgow

  • Reply Mihai Jurca 05/04/2017 at 10:22

   Data viitoare. Mai am multe de vazut. 🙂

 • Reply david 05/04/2017 at 12:24

  Cu ce ai ajuns in scotia si cat a costat drumul? Poate mentionezi mai multe despre costuri in relatarile tale. Multumesc

 • Reply gab 05/04/2017 at 13:44

  Are Wizz Air zbor direct in Glasgow, am gasit pentru weekendul cu 1 mai la 770 de ron, 2 persoane cu bagaje de mana mari (Sunt in Wizz Air Discount club).
  Mihai, merita inchiriata masina acolo sau mai bine te plimbi cu mijloacele de transport in comun? Am gasit masina pentru 52 Lire, deci nu este o suma mare, tinand cont ca o iau de la aeroport si nu mai am nevoie de transport. Vreau sa vizitez ambele orase si eu.

  • Reply Mihai Jurca 05/04/2017 at 13:48

   Nu merita sa iti iei masina. Aeroportul din Glasgow e la 15 minute de oras. Intre orase am mers cu Citylink (http://www.citylink.co.uk/timetables.php) sau o poti face cu trenul, dar preturile sunt duble. Glasgow cat si Edinburgh le-am facut la pas. Nu sunt mari. Am luat metroul 4 statii intr-o zi la Glasgow sa vedem cum e. E un metrou aparte, foarte scurt si cu galerii de dimensiuni mici. Eu, la 1.95m ai mei a trebuit sa ma aplec cand m-am urcat in el. Desi masina nu are sens. In plus, un abonament pe transportul in comun e 4 lire in ambele orase, pe o zi. Bafta!

   • Reply Gab 07/04/2017 at 21:31

    Mulțumesc de sfat

 • Reply Mirela 05/04/2017 at 17:22

  Sunt tentata de ideea unui city break in Glasgow in special as vrea sa vizitez o fabrica de whisky. Exista in zona asa ceva?

 • Reply Elena Lavinia 07/04/2017 at 12:23

  Foarte frumoasa descrierea, Mihai. Abia o așteptam,deși am făcut împreună aceasta călătorie, ne am intersectat de mai multe ori ,atât în aeroporturile din București ,cât și în Glasgow, dar și în Edinburg pe acoperișul Muzeului National al Scoției. Aproape ca am vizitat aceleași locuri. …frumoasa experiență într -adevăr. Asteptam cu mare interes sa citim despre următoarele tale calatorii, căci, s a întâmplat de câteva ori ca blogul tău sa ne inspire în alegerea unei destinații și unui weekend prelungit, departe de “nebunia ” din București :))

 • Reply Bogdan 08/04/2017 at 13:17

  “Alaturarea” ideala ar fi fost Glasgow – Edinburgh – Reykjavik … Sper sa ajungi cat mai curand in Islanda, merita tot efortul!

  • Reply Mihai Jurca 08/04/2017 at 13:34

   E o idee. De mult o am pe lista. 🙂

 • Reply Best of Travel 2017 31/12/2017 at 11:46

  […] de aprilie m-a gasit in Scotia (link). De multa vreme imi doream sa ajung acolo si in sfarsit s-au aliniat planetele. Glasgow (link) […]

 • Leave a Reply