prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-42

Prognoza meteo weekend 4-6 octombrie. Vremea deosebit de rece pentru octombrie

[image name=line]

Ieri noapte, dar si astazi (joi), a nins la munte, in estul Transilvaniei, nordul Olteniei si al Munteniei, iar la munte, stratul de zapada ce s-a depus in data de 1 octombrie, a mai crescut putin si masoara intr 15 si 17 cm la Ceahlau Toaca, Paltinis, Predeal si Sinaia, 28 cm la Balea Lac, 23 cm la Vf. Omu si 37 cm in Carpatii de Curbura, la Lacauti.

In estul si in sud-estul Transilvaniei, inclusiv la Brasov, unde s-au depus in jur de 14 cm, dar si in zonele ce nu sunt pe munte, este zapada pe pomi si acoperisuri, iar cea de pe pamant s-a topit, pentru ca acesta este inca destul de cald, dar si foarte umed, in urma ploilor din ultimele zile, care au fost foarte consistente. In jumatatea de sud  a tarii a plouat in 3 zile (29 sept. ora 08 – 2 oct. ora 08) cat in cel putin 3 luni, respectiv 120 l/mp la Bucuresti si 170 l/mp la Constanta, in conditiile in care media pe tara, pentru o luna, fie septembrie sau octombrie, nu depaseste 38…40 l/mp, iar in Dobrogea si mai putin.

La acest sfarsit de saptamana, precipitatiile vor cam lipsi. Vor mai fi nori si intensificari de vant in extremitatea de rasarit, dar temperaturile raman foarte scazute, in toata tara, negative in cursul diminetilor in interiorul arcului carpatic, dar si in Subcarpatii Sudice si ici colo si la campie, chiar in Capitala, sambata dimineata cel mai probabil sa fie 0…-2 grade.

In Oltenia si in Muntenia, fara sa excludem Bucurestiul, pana vineri diseara, vor fi conditii de averse, slabe, dar si de mazariche sau zapada grauntoasa. De duminica, in jumatatea de vest a tarii se va resimti mai bine o crestere de temperatura, iar de luni si in cea de sud, asa incat ar putea reveni valori de 18, 20…22 de grade, ziua.

Ca aspect vremea va fi in general frumoasa cu cer variabil, spre mai mult senin; in zonele cu temperaturi nocturne negative se va produce bruma, iar in depresiuni, posibil si inghet la sol, fenomene considerate extreme, in sensul de periculoase, pana pe 20 octombrie.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *