prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-21

Prognoza meteo weekend 14/16 iunie. Continua ploile si vine canicula

[image name=line]

Manifestarile de instabilitate atmosferica vor continua, la acest sfarsit de saptamana, cand, mai frecvente dupa amiaza si in primele ore ale noptilor, vor fi pe arii extinse in Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia si in cea mai mare parte a Dobrogei, mai intai in partea sa continentala,  apoi si pe litoral, la deal si la munte si mai putine in restul regiunilor.

Aversele vor fi insemnate cantitativ, in continuare si cu caracter torential, insotite de fulgere, tunete, trasnete, caderi de grindina si de vijelii, toate in contextul existentei, persistentei si activarii unui ciclon, deasupra Marii Negre, ce asigura umezeala necesara unor dezvoltari noroase, de amploare, chiar.

Cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp, iar pe areale restranse si in intervale scurte de timp, de pana la o ora-doua, 50…60 l/mp. Se vor forma si alte viituri si inundatii locale rapide.

Din punct de vedere termic, vremea va fi din ce in ce mai calda, calduroasa duminica si calduroasa spre caniculara in primele zile ale saptamanii viitoare (din 17 iunie), cand in Campia de Vest, Campia Romana, Podisul Transilvaniei, maximele vor atinge frecvent si pe arii extinse 33…34 de grade.

Pe litoral, in aer vor fi 20…21 de grade, dimineata, 27….29 de grade la amiaza, iar in apa marii vor fi 20…21 de grade pe tronsonul Sulina – Gura Portitei si in jur de 16 grade, de acolo pana la Vama Veche, adica valori comparabile cu cele ce se inregistreaza acum.

La Bucuresti „nici o dupa amiaza fara ploaie” care, ca mod de manifestare, ar putea fi similara celei din seara zilei de miercuri (12 iunie), respectiv insemnata cantitativ, asociata cu intensificari de vant de scurta durata si chiar de grindina. Temperatura aerului va fi in crestere pana la valori de 17…20 de grade, diminetile; 29…31 de grade la amiaza, pana duminica inclusiv, apoi 32…34 de grade.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *