prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-71

Prognoza meteo weekend 31 ianuarie – 2 februarie. Vreme geroasa si ceva fulguieli

[image name=line]

Arcul carpatic are si rol protector in ceea ce priveste intemperiile vremii. Sunt nenumarate situatiile in care, patrunderi mai reci, dinspre nord-vestul si nordul Europei, prin tarile centrale si Campia Panonica, ajung in Banat, Crisana, Maramures si Transilvania, in general cu nori si precipitatii, schimband radical aspectul vremii, in timp ce in sud si in est, ramane frumos si cald sau se mai incalzeste.

In cazul evolutiei unor cicloni mediteraneeni, si este vorba in pricipal de cei ce se deplaseaza peste Peninsula Balcanica, spre Marea Neagra si sudul Campiei Ruse,  protejate sunt zonele enumerate anterior, iar in cele sudice, de sud-est si est se declanseaza urgia, mai ales pe timp de iarna, cand dinspre Rusia si tarile scandinave, inainteaza un maxim de presiune cu un aer foarte rece. Este situatia de fata, cand s-au emis doua coduri rosii, la un interval de 2….3 zile si cand in Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei si a Moldovei, s-a depus strat de zapada cat pentru o intreaga iarna si s-au format troiene si nameti cat casa.

La acest sfarsit de saptamana, in aceste regiuni, dar si in mare parte din Transilvania, va fi ger: zi si noapte in Moldova, pana duminica la pranz, iar in rest, doar  in cursul noptilor si al diminetilor. Vor fi minime nocturne si sub -20…-22 de grade, in Moldova si in depresiunile din estul Transilvaniei si maxime, tot in Moldova si de -14…-15 grade.

Vineri dimineata au fost -22 de grade la Negresti, in jud.Vaslui; -21 de grade la Vaslui, -20 de grade la Iasi, Roman si Tecuci, -19 grade la Suceava, Botosani si Calarasi, -18 grade la Tirgu Neamt, Adjud, Galati si Slobozia, -16 grade in Bucuresti si multe ale valori intre -15 si -17 grade in Oltenia si in Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, cu -12…-13 grade la Constanta si Mangalia.

Tot sub limita de ger (-10 grade), vor fi si minimele din diminetile urmatoare, toate acestea in conditiile in care se mai aduna nori, chiar cu ceva fulguieli. Vantul va avea noi intensificari, sambata si duminica, tot in Oltenia si in Muntenia, nu cu viteze prea mari, dar suficient cat sa determine o stare de frig extrem.

In cursul zilelor va fi o crestere de temperatura, usoara si treptata, ce se va resimti mai bine in interiorul arcului carpatic, la deal si la munte, dar nu se pune problema topirii zapezii. Topirea are loc foarte lent atunci cand este cald, si mai repede atunci cand temperaturile ridicate sunt coroborate si cu ploi.

Nu se pune problema nici a unor inundatii,  mai ales ca pamantul nu era inghetat cand au venit ninsorile si orice cantitate de apa, cedata de zapada, va fi absorbita.

In perioada 4…8 februarie, gerul revine si va fi aprig in cursul diminetilor, in centru, sud si est. Mai ales atunci, cel putin in Moldova si in estul Transilvaniei, in cursul noptilor, mercurul termometrelor ar putea cobora si sub -25 de grade, iar in Muntenia si in Oltenia sub -20 de grade.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *