Travel tips Uncategorized

Cum gasesti o adresa in Venetia. Modul “ciudat” in care sunt numerotate cladirile

04/04/2014
[image name=line]

Pe cat de frumoasa este aceasta “dezordine controlata” din Venetia – si ma refer aici la sutele de podete si de stradute intortocheate – pe atat de greu este pentru un turist sa gaseasca adresa hotelului unde este cazat.

Ce ai zice daca ai vedea adresa urmatoare? Simplu si la obiect: San Marco 288 :P.

venetia-adresa-1

Majoritatea oamenilor s-ar gandi ca este vorba despre strada San Marco, iar numarul este 288. Nu-i asa?

Spre surprinderea turistilor, San Marco este un cartier. Este una din cele 6 zone (sestiere), in care este impartita Venetia.

  • Cannaregio
  • Castello
  • Dorsoduro
  • San Marco
  • San Polo
  • Santa Croce

Practic, adresa de mai sus ne spune ca hotelul respectiv este in cartierul San Marco la numarul 288.

Dar cartierul este mare. Nu apare nicio referire la numele strazii. Cum gasesti adresa?

Este destul de dificil, tinand cont de faptul ca si postasii venetieni, se spune ca ar cauta adresele unde trebuie livrata corespondenta cu ajutorul hartii.

Regula de aur, inainte de a pleca la “atac” este ca trebuie sa afli macar un nume de strada sau sa ceri cateva repere (langa biseria X, la 50 de metri de piata Y, peste drum de magazinul Z, etc). Desi, ai vazut numele strazii nu este inclus mereu in adresa.

venetia-a

venetia-b

Exista si cazuri mai fericite cand adresa poate suna asa:

venetia-f

Aici e putin mai usor. Cladirea cu numarul 3080 din cartierul San Polo, pe strada Calle De La Fondaria.

Vei vedea in Venetia ca pe mai toate cladirile este trecut un numar. Acesta poate ajunge pana la 6 mii si ceva. Nu stiu sa iti spun exact cat, pentru ca am gasit pe internet informatii care se contraziceau. Pana la 6828, spre exemplu, exista. L-am vazut cu ochii mei. 🙂

venetia-c

Poti avea surpriza ca pe o straduta sa gasesti casa o mie si ceva, iar 50 de metri mai incolo sa gasesti cladiri numerotate de la 5000 in sus. Asta inseamna ca esti exact la “granita” intre doua cartiere.

Mare atentie si la numele strazilor! Acestea sunt desenate (vopsite) pe peretii cladirilor. Poti fi trecute si in italiana si in dialect venetian. S-ar putea sa gasesti un nume “venetian” pe perete, iar pe harta sa fie trecuta denumirea in italiana. Si de aici pot aparea confuzii.

De asemenea, trebuie sa mai stii ca numeroase strazi sunt denumiri descriptive din popor. Spre exemplu “strada unde se tundeau oi” (asta mi-a trecut prin cap acum). Probabil ca pe vremuri acolo erau tunse oile venetiene, daca or fi existat. Numele strazii nu apare neaparat pe harti, dar o sa-l vezi pe zidul cladirilor de acolo si poate fi de real folos in cautarea unei adrese.

Concluzie. Inainte sa pleci, cere detalii despre modul in care ajungi la hotel. Cere puncte de reper. Iti va fi mult mai usor decat daca ai avea “adresa oficiala”.

Aici gasesti o aplicatie foarte utila pentru adresele din Venetia.

venetia-d

venetia-e

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

1 Comment

  • Reply 10 ponturi pentru un city break reusit la Venetia | Mihai Jurca 18/03/2015 at 09:33

    […] Adrese. Daca vrei sa cauti o adresa in Venetia esti pierdut. Sistemul de numerotare al imobilelor este foarte ciudat. Asa ca ia-ti repere din timp (hotelul e langa biserica […]

  • Leave a Reply