somn-barca

Cum imi organizez o zi cand sunt in vacanta. Vizitat si somn de “frumusete”

[image name=line]

Am experimentat de-a lungul timpului toate soiurile de vacante si fel si fel de moduri de a vizita si a te bucura de un loc. Majoritatea, din cale afara de obositoare. Erau zile in care ieseam la 9 dimineata din camera de hotel si ma mai intorceam seara, pe la 9-10. Frant e un cuvant prea bland pentru un biet turist, stors de puteri, care de abia daca isi mai putea scoate tenisii din picioare. Cu putina neatentie, puteam adormi imbracat. Mi s-a si intamplat de vreo 2 ori.

Stii unde e paradoxul? Plecam in vacante pentru odihna si relaxare, si de multe ori ne intoarcem mai obositi decat am plecat, din cauza “galopului” la care ne autosupunem. Un fel de “daca tot am venit, hai sa vedem totul, cine stie cand ne mai intoarcem!”.

Din observatiile mele (care nu au nici pe departe ambitii stiintifice), sa mergi la pas o zi intreaga, nu (prea) se poate. Iesi la 9.30-10.00 din camera si revii strivit de oboseala la 6-8 seara. Ce mai faci de atunci? Ca pentru a te culca e cam devreme. TV-ul mai poate fi o solutie, dar de avarie. Plus ca intri intr-un ciclu periculos. Te culci devreme, te trezesti dupa ora Romaniei (mai ales daca esti in vacanta in Europa), ceea ce inseamna cu 1-2 ore mai devreme decat ora locala si apoi faci 13, 14 prin camera sa se faca ora de mic dejun si de iesit din nou in oras. Si o iei de la capat. Si uite asa se acumuleaza oboseala.

Asadar si prin urmare. Incerc sa ies pe la 9.30 din camera, astfel incat la 10 sa fiu deja in “miezul” problemei. Este ora la care se deschid de regula magazinele, muzeele si alte puncte de interes. Plimbare pana la 13-13.30, apoi in camera la somnul de “frumusete”. Chiar daca nu adormi, o ora de stat in pat este suficienta pentru reincarcarea bateriilor. Revin pe “teren” la 3-4 dupa-amiaza, astfel incat sa mai prind ceva deschis (de regula orele 18-19). Seara, o masa, un pahar de vin si ziua e perfecta.

Daca esti pe distractie, poti reveni pe la 16-17 in camera, odihna si iesit seara “in oras”. Stiu ca pentru multi poate parea banal acest articol, dar m-am intors de atatea ori “desirat” dintr-un city-break, pana sa gasesc un pseudoechilibru. Care oricum mai poate suporta imbunatatiri. La voi care e abordarea? 🙂

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

7 Comments

 • Florin Ciubotariu

  M-am întors ieri în tara și într-adevăr mi-am mai luat 2 zile pentru refacere.
  Ieșeam pe la 10 la plimbare și stăteam cat rezistam asa ca spre sfârșitul vacantei nu cred ca rezistam mai târziu de 17:00-18:00. Data viitoare voi încerca să dorm puțin la amiază. 🙂

 • Alexandra

  Foarte util articolul 🙂 noi incercam mereu sa ne cazam in centru, chiar daca e mai scump si poate stam cu o zi mai putin, ca sa putem sa revenim usor in camera cand suntem obositi, sau sa stam pana mai tarziu fara sa ne ingrijoram ca e distanta mare fata de hotel…

 • Razvan S

  City break-urile nu sunt chiar “break”, adică nu sunt concedii de odihnă… Însă nici nu îmi rup oasele după cele mai neînsemnate obiective. Am călătorit si cu prieteni “maratonisti” dar nu cred că această alergătură de la un obiectiv la altul înseamnă că ai vizitat orasul. Doar te-ai fotografiat lângă obiective să moară prietenii de pe reţele de ciudă. în general vreau să simt orasul. E drept că nu poti rata anumite obiective emblematice pt destinatie, dar nici chiar să umblu după ceva ce pe mine nu mă interesează doar că e pe lista Lonely Planet. nu umblu pe străzi de la 8 la 10 seara. Dacă programul nu implică o plecare devreme, abia la 8 ies pt micul dejun. Din oras mă întorc pe la 5-6 pentru un dus si un pic de odihnă, iar apoi ies pe la 8-9 pt cina si pt a simti atmosfera de seară a orasului.

  • Razvan S

   Si nici nu mă duc în city break pt a mânca de la Mc, Pizza Hut, sau covrigi de pe strada, ori la pachet din super market. Mă asez la o terasa unde să mă relaxez, să admir imprejurimea si forfota locala, să încerc serviciile si bucătăria locală, etc.

 • stefan

  Plecat dimineata dupa micul dejun de la hotel, bantuit orasul, masa si foarte important putina odihna in parc in jurul pranzului iar seara dupa ora 21 spre hotel. Nefiind genul distractie de noapte, cluburi si alte chestii nu pierd somnul de noapte. Din calatorii ma intorc extenuat dar oricum stau toata ziua pe scaun la birou si ma refac repede 😀

 • Raluca

  M-a amuzat partea cu somnul de frumusete, pentru ca mi-am amintit de cate ori am incercat sa ne intoarcem la hotel ca sa ne tragem putin sufletul si ne trezeam pe la miezul noptii. Inaite de fiecare vacanta imi propun sa fiu echilibrata, dar pe parcurs imi dau seama ca vreau sa prind si din viata de noapte ca nu se poate doar pe cultura, muzee si piete, asa ca ora de ajuns la hotel este dupa miezul noptii,a doua zi plecarea e dimineata pe la 10 si breakul de refacere cam a treia zi de concediu cu somn in timpul zilei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *