Porto Cervo, Sardinia. Luxul cel mai lux, din Mediterana

Multa vreme, Porto Cervo era locul unde se aduna laolalta “spuma” bogatasilor italieni, dar nu numai. Din 2004, odata cu deschiderea aeroportului din Olbia (aflat la 34 de kilometri departare), aerul in “comuna” s-a mai diversificat, in sensul ca nu iti mai trebuie musai un yacht ca sa te bucuri de acest loc, si au aparut din ce in ce mai multi turisti simpli.

Porto Cervo este un loc atipic pentru Sardinia si Italia deopotriva. Construit in anii ’50-’60 de Karim Aga Khan, dupa planurile unor arhitecti si peisagisti renumiti din Franta si Italia, micul orasel aflat pe Costa Smeralda este o oaza artificiala de lux si bun gust. Era musai sa precizez ca si de bun gust, pentru ca am vazut in multe cazuri ca banii si stilul nu vin neaparat la pachet.

Cei de la Lonely Planet descriu perfect locul: “The utopian village combines Greek, North African, Spanish and Italian architectural elements, and the overall effect is pseudo-Moorish with a touch of the Flintstones.”

Si exact asa e. Zona centrala seamana cu un oulet care grupeaza magazine de designer, bistro-uri si restaurante fine, baruri si alte cateva magazine. In partea cealalta e marina, printre cele mai scumpe din lume.

Eh, si daca am amintit cuvantul scump, trebuie sa stii ca in zona Porto Cervo, era in 2013, cea mai scumpa adresa din lume, conform unui studiu realizat de Engel & Völkers. Un metru patrat construit in Romazzino Bay costa peste 300.000 de euro. Iar in 2011, in Sardinia erau al doilea, al patrulea si al saselea cele mai scumpe hoteluri din lume. Asta ca sa intelegeti de la ce premise pornim.

Porto Cervo trebuie savurat. De Porto Cervo trebuie sa te bucuri. Nimic nu se compara cu o plimbare linistita pe aleile intesate cu mici boutique-uri in care isi expun viziunea artistica artizani din toata Europa. Nu trebuie sa cumperi. Te inspiri, te visezi si iti promiti ca “atunci cand voi avea eu bani …”. Si cu bani si fara bani, o inghetata vero, italieneasca, te asteapta in port, si tot 3-4 euro costa. Iar o portie de paste intr-unul dintre restaurantele cu vedere la apa, nu a saracit pe nimeni.

porto-cervo-3

porto-cervo-20
porto-cervo-21

porto-cervo-4

porto-cervo-15

porto-cervo-2

porto-cervo-22
porto-cervo-24

porto-cervo-6

porto-cervo-13

porto-cervo-14
porto-cervo-17

porto-cervo-16

porto-cervo-18

porto-cervo-19

porto-cervo-29

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *