prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-3

Prognoza meteo de week-end. 26 de grade si descarcari electrice, fenomene specifice verii

[image name=line]

Din punct de vedere termic, dar si ca aspect, vremea din tara noastra s-a ameliorat in ultimele zile, iar sfarsitul acestei saptamani va fi si cu bune si mai putin bune, respectiv:

  • vineri – cer variabil si temperaturi mai ridicate decat pana acum, maxime de la 10…11 grade la tarm de mare, in sudul litoralului si in delta, pana la 21…23 de grade in Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei;
  • sambata – in sud si in est, vor fi valori de pana la 24…26 de grade, iar de duminica, temperatura va avea o scadere, asa incat, sa nu se mai atinga 20 de grade si se va intensifica vantul.

Ploile vor fi din nou prezente, din a doua parte a zilei de vineri, in vestul tarii, apoi si nord si centru, averse, insotite de descarcari electrice; sambata in centru, sud si est, dar pe arii restranse si majoritatea de scurta durata, iar duminica, si mai putine, mai ales  dupa amiaza, indeosebi la deal si la munte.

In saptamana ce va urma (din 15 aprilie), zona geografica a Romaniei, va fi intr-un camp de presiune atmosferica relativ ridicata, cu partea sa sudica si de sud-est, la periferia unui vartej ciclonic, ce va persista deasupra Turciei, jumatatea de sud a Marii Negre, Bulgaria si Grecia, de unde se vor mai apropia sisteme noroase, chiar cu ploi si in legatura cu care, mai ales in aceste zone (sudice si de sud-est) vantul va fi mai intens. Astfel de manifestari vor fi, cu mare probabilitate, in primele zile ale saptamanii.

O primavara la fel de capricioasa a fost in anul 2006, cand a plouat mult si important cantitativ; in luna aprilie au fost si caderi de grindina si tornade, iar Dunarea a inundat localitatea Rast.

In 2003, pana in 27 aprilie, au fost temperaturi foarte scazute si imediat, dupa aceasta data, vremea s-a incalzit accentuat si brusc, asa incat natura a explodat pur si simplu in doar doua zile. Au inverzit si inflorit pomii dintr-odata.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

* In fiecare joi, pe www.mihaijurca.ro, gasesti prognoza meteo pentru week-endul care urmeaza. In fiecare zi de luni postez prognoza pentru saptamana care tocmai a inceput. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *