Amsterdam Canal Cruise. Plimbare cu vaporasul pe canalele Amsterdamului

[image name=line]

Indiferent cat timp stai in Amsterdam, o “croaziera” cu vaporasul pe canalele orasului este primul lucru pe care trebuie sa-l faci in acest superb oras. Vei vedea locuri in care mai mult ca sigur nu vei ajunge “la pas” si, in plus, iti faci o idee asupra cartierelor undei iti vei dori sa te reintorci.

Exista mai multe companii care organizeaza astfel de tururi. Unele circuite pornesc din fata Amsterdam Centraal (Gara Centrala). Altele de pe Damrak (bulevardul care porneste din fata Garii Centrale). De asemenea, de langa Rijkmuseum.

vaporas-amsterdam

Aproape toate tururile dureaza o ora, numai pretul difera. Eu, spre exemplu, am luat croaziera din fata Garii Centrale. A costat 8,5 euro, plus un mic ciubuc lasat la final ghidului nostru (conducatorul vaporului). Exista si tururi care costa 15,50 euro, asa ca mare atentie ce alegi.

Barcile cu care se fac tururile sunt acoperite si incalzite. In Amsterdam acum e soare, acum ploua. Am fost de 5 ori in capitala constitutionala a Olandei (Amsterdam) si nu am prins nicio vacanta fara macar o repriza de ploaie. Anul acesta nu m-a plouat in timpul turului, ci imediat dupa. šŸ˜›

 

Ce vezi in timpul turului

Vaporasul pleaca asadar din fata Garii Centrale, construita pe peste 8000 de piloni de lemn. Ajungi apoi in spatele garii, locul unde era Portul Vechi. Pe mana stanga este Eye – Institutul de Film Olandez, o constructie futurista.

eye

Urmeaza Science Center NEMOĀ – un muzeu cu experimente dedicate in special celor mici.

nemo-amsterdam

Mai jos avetiĀ nava VOCĀ (initialele companiei care o opera), o ambarcatiune care mergea in Indiile de Vest, numai ca din cauza furtunii s-a scufundat chiar la primul voiaj, in Canalul Angliei.Ā In Amsterdam nu vei vedea originalul, ci o replica facuta de 400 de voluntari. 5 ani le-a luat sa faca aceasta minunatie, dar a meritat. šŸ™‚ Langa nava este Muzeul Maritim.

amsterdam-canale-1

Urmeaza un restaurant chinezesc plutitor, replica faimosului Jumbo Kingdom din Hong Kong, la care, daca nu uit, pot servi masa 5.000 de clientiĀ simultan.

restaurant-chinezesc

Acesta este turnul de aparare Montelbaanstoren, construit in secolul al XV-lea. Turla a fost adaugata in secolul al XVII-lea. In 1606 a fost instalat si un ceas, care suna anapoda (la ore gresite), sau nu suna zile intregi. De aici si-a atras porecla de Silly Jack.

turn-ceas

Urmeaza o zona foarte interesanta – casutele pe apa, in care chiar traiesc oameni. Casutele legale au toate utilitatiile instalate – gaze, apa, lumina. Cele ilegale, evident, nu au nimic.

case-apa-amsterdam

In timpul turului, vei ajunge si pe raul Amstel – de unde vine numele Amsterdamului. De asemenea, fel si fel de poduri. Unul dintre ele este o copie a podului Pont Alexandre III din Paris, numitĀ Podul Albastru.

In Amsterdam, multe case sunt strambe. Iata si dovada!

case-strambe

Magere Bridge (The Skinny Bridge) este unul dintre cele mai vechi poduri ale Amsterdamului. Legenda spune ca daca il treci o data, vei ramane toata viata alaturi de persoana cu care ai trecut.

pod-amsterdam-5

Langa pod este Hermitage-ul olandez, o bransa a faimosului muzeu de la Skt. Petersburg.

hermitage-amsterdam

Apoi se intra pe Herrengracht, canalul gentlemen-ilor. La un moment dat, ambarcatiunea se opreste, iar capitanul iti arata o succesiune de 7 poduri Ʈn forma de arc peste un canal. Nu stiu daca se vede foarte bine din fotografii.

7-poduri

Acestea sunt casele Twin Sisters.

twin-sisters

 

Iata si cel mai ingust canal al Amsterdamului. Ferestrele caselor dau direct inspre apa.

case-apa

O alta poveste interesanta este legata de barele de protectie instalate ca sa nu cada masinile in apa. Cu tot cu bare, in fiecare saptamana, o masina cade, in Ā medie, in canalele Amsterdamului.

amsterdam-canale-2

Si iata si cea mai ingusta casa din Amsterdam, situata la Singel 7. Fatada are 2,02 metri. Mai multe poti citi despre ea AICI.

casa-ingusta-amsterdam

In fine, plimbarea se face si in zona vechilor berarii. In secolele trecute, berea se facea numai cu apa din canal. Ghidul nostru a fost foarte haios cand a spus ca in zilele noastre, se mai face bere cu apa din canal numai pentru export moment in care toti turistii au inceput sa rada.

In Amsterdam sunt peste 100 de canale și 1000 poduri.

canal-amsterdam-5

* Daca ti se pare util, te astept cu un likeĀ peĀ facebook.com/Mihajurca.ro.Ā Multumesc!

1 Comment

  • ELA

    Buna seara.Bilete pentru aceste plimbari se pot rezerva?Este aglomerat de obicei?Multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *