blue-flag-plaja

Blue Flag Beaches. Cum sa alegi cele mai bune si sigure plaje din lume

[image name=line]

Mai mult ca sigur ca ai auzit de produse sau servicii certificate ISO  respecta anumite standarde de calitate. O certificare asemanatoare exista si pentru plaje – Blue Flag.

“Steagul Albastru” este acordat, in fiecare an, plajelor din aceasta lume care respecta 32 de criterii, legate de calitatea apei, servicii si securitate pe plaja, managementul mediului, s.a.m.d.

In 2014, in lume, sunt certificate Blue Flag peste 4000 de plaje si marine (porturi de yacturi) din Europa, Africa de Sud, Maroc, Tunisia, Noua Zeelanda, Brazilia, Canada si Caraibe.

Noi, romanii, nu suntem atat de familiarizati cu acest concept, din cauza faptului ca la noi exista o singura plaja Blue Flag, la MamaiaVega Vintage Beach.

Am avut ocazia ca in concediu sa ma relaxez 4 zile pe o asemena plaja in Loutraki (la o ora de mers de Atena). Iar conditiile au fost din cele mai bune – dusuri, rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilitati, apa curata, mucuri de tigara si alte gunoaie lipsa la apel de pe plaja, etc.

[wpsgallery]

Mare atentie! Nu va ganditi neaparat ca Blue Flag inseamna plaja cu nisipul cel mai fin, apa cea mai limpede si corali pe fundul marii! La Loutraki, spre exemplu, plaja era ingusta si acoperita de pietricele rotunde, dar respecta normele de securitate si mediu impuse de program.

Intre noi fie vorba, daca ar fi s-o luam numai in functie de nisip, atunci Romania ar trebui sa aiba toate plajele Blue Flag, iar Grecia si Croatia cat sa le numeri pe degetele de la o mana. 😛

Asa ca atunci cand plecati in vacanta, aruncati un ochi pe www.blueflag.org si aflati daca exista asemenea plaje in locul unde mergeti. Si inca o precizare. Pentru obtinerea certificarii Blue Flag, autoritatea locala trebuie sa aplice. Nu ia cineva la picior toate plajele din lumea asta ca le acorde steagul. Desi ar fi dragut, m-as putea oferi! 🙂 Deci daca intr-o statiune nu exista asemenea plaje, fie primariile nu au aplicat in program, fie plajele lasa de dorit. Dar veti observa ca cine are plaja de calitate, stie sa si-o puna in valoare.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

1 Comment

  • Dragos

    M-am intors ieri din Spania si am fost atent la detaliul asta, dupa ce citisem articolul tau. In partea de Costa Blanca in care am fost, adica Alicante-Albufereta-San Juan-Campello- Altea-Benidorm, toate plajele sunt blue-flag si intr-adevar merita certificarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *