avion-incarcare

De ce asteapta companiile aeriene pasagerii intarziati, in loc sa-i lase acolo

[image name=line]

Daca vrei neaparat sa se uite urat la tine mai bine de o suta si ceva de oameni, simultan, e suficient sa intarzii decolarea unui avion. Sa-i vezi cum te privesc in momentul in care esti adus ultimul la aeronava, de autobuzul de transfer. Iar daca te pune necuratul sa mai ai si mainile incarcate cu parfumuri si “whisky-ane” din duty free … brrrr, esti pierdut! Din “nesimtit” si “gloaba” nu te scot.

Probabil ca te-ai intrebat de ce un avion intreg trebuie sa astepte dupa cativa intarziati. De ce nu sunt lasati la sol, in conditiile in care ei oricum au platit biletele, banii au fost incasati de companie, iar bunadispozitie a 150 de oameni, sau mai mult, este mai importanta decat pierderea acelei ultime oi ratacite prin aeroport.

Bagajul. Aici e cheia problemei. Regulile din aviatie spun ca niciun bagaj nu circula neinsotit. Daca geanta pasagerului Jurca a fost incarcata in cala, si din diverse motive, señor Jurca nu se urca in avion, acel bagaj trebuie off-load-at (descarcat).

Identificarea bagajului intre cele 150-200 din cala (in cazul avioanelor de dimensiune medie – B737, A320) si operatiunea de descarcare a lui, dureaza – in cele mai multe cazuri – mai mult decat asteptarea pasagerului.

Gandeste-te ce se intampla in cazul unui avion de capacitate mare, gen Boeing 777. Bagajele sunt incarcate in containere metalice sau sunt legate in baloti. Cat iti ia sa scoti o valiza din primul container incarcat in avion? Da, da. Acela aflat in spate de tot.

Personalul de la poarta de imbarcare face mai mult anunturi – “Last call for passenger Jurca … Please proceed to the gate …”. 2 sau 3. Tu, indiferent unde te afli in aeroport, trebuie sa mergi in cea mai mare viteza catre imbarcare, sau, daca esti mai departe (poti fi si la 15-20 minute de mers pe jos in aeroporturile mari) sa iei legatura cu personalul aeroportului, sa le spui la ce poarta trebuie sa ajungi, iar ei te vor duce cu o masinuta in cel mai scurt timp posibil.

Odata luata hotararea de off-load-are a bagajului, nu mai esti primit in avion sub nicio forma.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

2 Comments

 • iorga

  Bine spus “regulile spun”.
  Numai ca eu am fost martor la o decolare a Blue Air în iunie ,anul acesta, când au sesizat ca nu este un pasager și totuși au hotărât sa decoleze fără a da jos bagajul.
  S -au sfătuit puțin și au zis “plecam așa”.
  Eram pasager în rândul 2 și am auzit cu urechile mele discuția.

  • Catinca

   Blue air nu este o companie, este o mizerie. Nici un aeroport nu doreste sa ia legatura cu personalul Blue Air pt. ca sunt precum babuinii dati jos din cocotier…”ne pare rau dar nu putem comunica cu ei. Da,stim ca este dreptul dvs. la X lucru si ca toate companiile procedeaza la fel dar ei au alta politica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *