Uncategorized

De ce imi rezerv (foarte) rar camera de hotel cu tot cu mic dejun

07/09/2015
gogosi

[image name=line]

Se spune ca restaurantele fac bani cu bauturile. Daca te duci la pranz, la un meniu al zilei, spre exemplu, “scapi” cu 17-22 de lei, in functie de meniul si pretentiile restaurantului. Daca mai adaugi o bautura, iar patronii de restaurante stiu ca o vei face – din obisnuita sau de rusine ca se uita chelnerul nu stiu cum la tine cand te intreaba ce bei, iar tu spui ca nimic – pretul creste cu 7-10 lei. In fine, cu tot cu un mic bacsis la final, ajungi pe la 30 de lei.

Sincer va spun ca urasc mic dejunurile luate in hotelurile din Europa. Unu la mana ca nu sunt genul care sa manance pana nu mai poate, numai ca sa impinga cat mai mult spre seara masa de pranz, si eventual sa o comaseze cu cina.

Doi, cafeaua e proasta aproape peste tot si ma enervez si mai mult. Plus ca mezeluri nu mananc, cascaval nici atat, deci optiunile sunt limitate.

Daca acum cativa ani, in sistemele de rezervare mai toate camerele de hotel aveau mic dejunul inclus, acum, din motive financiare, preturile sunt diferite. Ca la low-cost. Platesti basic ca te sui in avion, apoi adaugi si cu ce te urci dupa tine. Fiecare extraoptiune costa.

Si ajungi sa constati ca un mic dejun costa de la 10-12 euro in plus de persoana, pe zi. Se pune intrebarea – merita sa platesti aceasta suma sau nu?

In principiu, la un hotel de 3 stele nu poti avea pretentii de mic dejun variat si bun in acelasi timp. Cel mult corect. Sigur, exista si exceptii, dar rare. In mod normal, esti omenit la aceste hoteluri cu o tava plina cu salamuri, parizer, cascaval, fructe, legume, marmelade, miere, cateva dulciuri, apa, sucuri, ceai si cafea. Nimic spectaculos.

Pai de 10 euro nu mai bine iesi frumos din hotel si te asezi la cafeneaua din coltul strazii? La “firul ierbii”? Sa simti pulsul strazii. Italienii care se opresc la un croissant si un espresso in drum spre job, grecii care stau tolaniti la terase de la 9 dimineata sau in fata unui sandwich cu bagheta d’aia crocanta cu jamon in interior si un caffe latte in Passeig de Gracia din Barcelona? Zic si eu, nu dau cu parul.

clatita

Ce te faci daca stai o saptamana intr-un hotel? In prima vei gusta din toate, in a doua te concentrezi pe 2-3 chestii, apoi te vei satura numai din priviri. Ca e normal. Nu poti manca acelasi lucru zile la rand.

La 4 stele, in special la hotelurile din marile lanturi internationale, situatia se schimba. Cele mai bune mic-dejunuri le-am luat la Radisson. Mancarea era atat de variata incat puteai sa stai 5 zile in hotel, ca nu repetai meniul.

In Spania este mancare foarte buna, dar depinde de ce mana ai in alegerea hotelului. In Italia am plecat mereu dezamagit de la masa. Desi italienii au una dintre cele mai bune bucatarii europene, micul dejun este sarac in multe locuri. Nu mai fac alte incercari. In Franta la fel. Tarile nordice prezinta mic dejunuri bogate, de multe ori incluse in pretul camerei, dar mancarea este dulce. Au suedezii enspe mii de icre, paste de peste, hering marinat, etc, dar care au o tona de zahar adaugat. Iar in tarile in care porcul e la putere (Germania, Cehia, Austria, Europa de Est) se merge de regula pe cantitate.

Daca vrei spectacol dimineata in farfurie, alege hotelurile boutique, “hipsteresti” cum le mai spun eu. Acolo e altceva. Multe dintre ele au bucatari angajati care lucreaza mereu la imbunatatirea meniului.

Top 3-ul meu personal, nu neaparat in aceasta ordine:

Lista cu cele proaste nu o mai fac, ca s-ar bate multe pentru podium. Mai ales hoteluri din Cehia si Italia. Voi, de unde aveti cele mai faine amintiri in materie de mic dejun? Tara sau orasul. 🙂

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-mobile
banner-mobile

12 Comments

  • Reply Ana Z 07/09/2015 at 11:22

    Radisson blu Malmo, Melia Castilla Madrid

  • Reply Tano 07/09/2015 at 11:57

    Mihai, punctul tau de vedere este unul pertinent si corect, dar in multe tari micul dejun clasic de la terase este foarte sarac in proteine si foarte bogat in carbohidrati de proasta calitate (faina alba), cum spuneai si tu: sandvis cu bagheta, croissant.
    Decat sa mananc paine cu margarina (croissant) in cea mai importanta masa a zilei (dupa care urmeaza cateva ore de hoinarit prin oras), prefer o omleta, un iaurt si niste fructe, care se gasesc de obicei la mic dejunul hotelului. De mezeluri ma feresc si eu.

    Exista orase (gen Istanbul) unde poti alege cateva terase cu mic dejun demential, cate 5-6 feluri de mancare foarte bune la gust si hranitoare.(cateva din ele: http://www.yesilist.com/english/cms.php?id=790)

    P.S. Desi e primul comment aici, te citesc de mult timp si tin sa te felicit pentru calitatea articolelor.:)

    • Reply Mihai Jurca 07/09/2015 at 12:14

      Merci.

  • Reply De ce imi rezerv (foarte) rar camera de hotel cu tot cu mic dejun | INFOS 07/09/2015 at 12:01

    […] Sincer va spun ca urasc mic dejunurile Mai mult […]

  • Reply Daniela T 07/09/2015 at 12:12

    Rast Hotel, Istanbul
    Hotel Sonne , Fussen, Germania

  • Reply Teo 07/09/2015 at 20:58

    Din motivele pe care le-ai enumerat în articol, nici eu nu prea mănânc la hotel. Cea mai frumoasă experiență am avut-o la Bruxelles, cu un mic dejun cu de toate – brânză de mai multe feluri, n sortimente de iaurt, plus multe alte chestii comestibile și foooarte bune – în nicio zi nu am mâncat la fel. Motivul unui mic dejun așa ofertant era acela că cei ce se ocupau de bucătărie erau români din Iași 🙂

  • Reply raluca 07/09/2015 at 23:42

    Budapesta, super mic dejunuri…

  • Reply roxana 08/09/2015 at 00:42

    Ballsbridge Hotel, Dublin
    Valamar Lacroma, Dubrovnik

  • Reply Vali 08/09/2015 at 23:06

    Zagreb, Palace Hotel

  • Reply petra 25/09/2015 at 11:19

    Am fost o data doar intr-o vacanta cand am stat la hotel. Park Hotel, Londra. Prietena cu care am calatorit a insitat sa gasim ceva cu mic dejun. Si n-am fost dezamagita. Cum ai spus, impinge pranzul mai spre seara si te si energizeaza daca intentia e sa bati strazi si sa cutreieri muzee ca disperatu’.
    Am fost suprinsa ca au si variat. Oricum, aveau desigur pe masa recipientele acelea miniaturale cu gem, nuttela, unt. Apoi, la bufet, toata gama. Clatite (daca te trezeai repede sa le prinzi), legume, ochiuri , bacon si alte prajeli, branza de mai multe feluri, peste si pui pane , si da, nelipsitele mezeluri si alte chestii. In orice caz, cat sa satifaca orice preferinta in limita a ★★★.
    Mi-a imprimat asa o parere de buna despre micul dejun la hoteluri, incat am fost surprinsa, citind articolul, sa constat ca a fost o exceptie

  • Reply petra 25/09/2015 at 11:21

    A, era si cafeaua buna :)) , ca altfel imi schimbam parerea

  • Reply Mihai 02/10/2015 at 10:06

    Hotel Kreutzwald, Tallin Estonia.

  • Leave a Reply