Travel tips Uncategorized

Elvetia – o tara scumpa, dar nu imposibila. Cardul care te ajuta sa o vezi cu bani mai putini

01/11/2013
abonament-ieftin-pass-elvetia-tren
[image name=line]

Elvetia intra lejer, alaturi de Norvegia si Danemarca, in topul celor mai scumpe tari europene. Un simplu mers la restaurant poate costa mai mult decat mancarea pe o saptamana intreaga in Romania. Cu toate acestea, e musai ca macar o data in viata sa ajungi in Tara Cantoanelor. Ai ce vedea.

Ciocolata, Heidi, ceasuri, Alpii – cei mai frumosi munti din lume. Parca, parca… Nu?

Cum totul este scump in Elvetia, pontul de astazi iti va prinde bine. Pentru a te deplasa prin Elvetia ar fi bine sa cumperi un pass care este valabil timp de o zi pe aproape toate mijloacele de transport din aceasta tara. Ce inseamna aproape toate? Pai… tren, tramvai, metrou, autobuz, vaporas, etc.

abonament-ieftin-elvetia-pass-2

Vaporas turistic in portul Lausanne

 abonament-ieftin-elvetia-pass-1

Tramvai in Zurich

abonament-ieftin-elvetia-pass-3

Tren in gara Fribourg

Pass-ul nu este valabil pe cateva linii de tren (spre Zermatt, Jungfrau, etc), funiculare si alte mijloace de transport “mai speciale”, dar iti faci treaba cu el din greu.

Pretul acestui card este de 71 de franci elvetieni/zi (aproximativ 57 euro). Daca iti spun ca un drum cu trenul de la Zurich la Geneva costa 84 de franci (un singur drum), cred ca te-am lamurit ca este cea mai avantajoasa cale de a o lua “la pas” prin Elvetia.

pret-pass-elvetia

Pass-ul de o zi, varianta de 32 de franci

Daca ai vreo ruda/prieten care sta in Elvetia, ai putea sa o/il pui la treaba. In fiecare oras se vand carduri precum cel de mai jos. Este practic acelasi tip de pass ca si cel de 71 CHF, insa este subventionat de catre stat si costa numai 32 de franci.

In fiecare oras se vand numai cateva asemenea carduri in fiecare zi, pe baza cartii de identitate prin care cumparatorul demonstreaza ca sta in zona respectiva. Fiecare card are inscriptionata ziua in care este valabil. Deci daca un “elvetian” se duce pe 1 august poate cere un card pentru data de 5 septembrie, daca acestea nu au fost vandute, daca nu pentru 6, sau 7, sau orice alta data disponibila.

In localitatea Giviziez (langa Fribourg) – de unde a fost cumparat cardul din imagine – se comercializeaza numai 8 asemenea pass-uri in fiecare zi (vezi foto de mai jos).

abonament-ieftin-elvetia-pass-4

La un moment dat s-a pus problema ca aceste carduri sa fie eliminate, pe motiv ca statul pierde multi bani din aceste subventii, insa poporul s-a revoltat. Mai bine!

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

10 Comments

 • Reply Andra 01/11/2013 at 21:40

  Parca ne citesti gandurile :))) avem in plan Elvetia la anu’… Multumim mult.

 • Reply Carly 02/11/2013 at 00:02

  Foarte util, multumiri. La prima vizita acolo l-am ratat, acum stim 😉

 • Reply sae 02/11/2013 at 01:37

  Eu am calatorit f bine in elvetia pe tren luan de pe sbb.ch supersaver tickets – se iau in ultimile 16 zile inainte de data calatoriei, si sunt reduceri de pana la 80%, doar ca alegi ora fixa a calatoriei. Se cauta ca un ticket normal si la pasul 2 iti da optiuni supersaver. Enjoy!

 • Reply Doru 02/11/2013 at 22:59

  Pe legitimatia de o zi eliberata de autoritatile locale scrie numele comunei; controlorul iti poate cere un act de identitate care sa confirme domiciliul in acea comuna; nu incercati smecheriile romanesti in Elvetia!

 • Reply Dan 03/11/2013 at 09:07

  Doru… pe situl CFF.CH, la conditiile utilizarii acestui “card comunal” scrie asa: “La carte journalière isolée est au porteur et transmissible; elle ne
  peut être utilisée un même jour que par une personne.”
  (exista un pdf cu aceste conditii pe site). Din asta inteleg ca acest card este transmisibil dar nu poate fi folosit decat de o singura persoana in ziua respectiva… Si din experienta proprie iti spun ca nu-ti cere nimeni actele de identitate cand prezinti acest card, in plus, m-am dus cu el personal la ghiseul de informatii din Zurich si am intrebat in limba engleza daca am dreptul sa-l folosesc si mi s-a raspuns afirmativ.

  • Reply Doru 07/11/2013 at 12:41

   @Dan si Mihai Jurca
   The 1-day travelpass for the Half-Fare travelcard is valid for travel by train, boat and post bus as well as by tram and bus in most Swiss towns, cities. The 1-day travelpass is available for first or second class and is valid throughout the GA area of validity, but not on international journeys***. To be able to benefit from a 1-day travelpass, you need to be in possession of a Half-Fare travelcard. Incidentally, if you want to treat yourself to first-class travel for a change, you’ll be pleased to know that there is a favourably-priced class upgrade for a day available too.
   Deci si abonamentul de o zi la pretul de 71chf necesita Half-Fare travelcard(halbtax sau demi-tarif) care costa 175chf pe an. Pe abonamentul de o zi comunal scrie (se vede in fotografie) “commerce d’intermediaire interdit”. In general in Elvetia nu sunt smecheri de Romania si de aceea nu se fac controale si nu se cer acte de identitate; dar daca te prind, te-au ars la buzunar; in plus romanasul care a cumparat de la primarie abonamentul si ti l-a dat din prietenie fii sigur ca nu i se mai prelungeste dreptul de sedere in Elvetia!
   Sa stiti ca in Elvetia poti sa cumperi bilete de la o agentie SBB/CFF/FFS si platesti pe factura trimisa acasa doar comunicand numele si adresa; nimeni nu mi-a cerut o legitimatie. Nici-o autoritate elvetiana nu pune la indoiala cuvantul unui cetatean; este o problema de incredere si onorabilitate.

 • Reply Cardul care te ajută să vezi Elveţia cu bani mai puţini – Ponturi de călătorie - Eva.ro 07/11/2013 at 16:06

  […] mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe […]

 • Reply ramona 14/04/2014 at 08:20

  dar de exemplu cu cardul pt o zi ai reducere pt Jungfrau ? scria acolo ca este un bilet cu 50 % reducere ?

 • Reply catalin 28/11/2016 at 13:05

  Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti mai exact de unde se poate cumpara acest pass.Multumesc

 • Reply gabi 16/01/2017 at 17:28

  turism-elvetia.ro

 • Leave a Reply