Travel tips Uncategorized

Impresii din Helsingborg (Suedia), oras aflat la 40 de minute de mers de Malmo

08/07/2014
helsingborg
[image name=line]

Daca m-ar pune cineva sa fac un top 5 personal al oraselor din nordul Europei, atunci Helsingborg ar intra usor in acest clasament. Poate si in top 3. Si e greu de explicat in cuvinte de ce. Pentru ca nu e nici un oras mare (are cred sub o suta de mii de suflete), atractiile turistice le poti numara lejer pe degetele de la o mana, iar in 2-3 ore ai batut toata zona centrala, portul si ai mancat si un file de somon la gratar, cu sos si cartofi noi.

Helsingborg are atitudine. Are eleganta. Nu e nevoie de enspe mii de strazi, stradute si cotloane, de sute de terase si de duzine de muzee si edificii ca sa te faca sa te simti turist cu adevarat.

helsingborg-3

In Helsingborg ajungi cu trenul din Malmo. Dupa ce admiri pret de 40 de minute campiile din zona Skane, trenul poposeste in Gara Centrala, care, in Suedia, este chiar “centrala” – nu ca la altii. 😛 Asa sunt construite orasele suedeze. Din gara centrala incepe zona comerciala pietonala de cele mai multe ori si, incet, incet, te duci catre periferie.

Helsingborg este construit matematic. Chiar langa gara, care este lipita de terminalul de autobuz si de terminalul de unde pleaca feriboturile spre Danemarca, se afla primaria cu faimosul sau turn. Este o constructie din caramida rosie, cu un aer britanic.

helsingborg-2

Dupa ce treci strada si lasi primaria pe mana stanga, o apuci catre Karnan, un turn medieval care a ramas de pe vremea cand danezii stapaneau zona. Se spune ca acest Karnan impreuna cu castelul Kronborg (al lui Hamlet), erau punctele de unde era supravegheata toata zona Oresund (care face trecerea de la Marea Nordului la Marea Baltica).

helsingborg-5

In acest turn poti sa si urci. 40 de coroane (4,3 euro) costa intrarea pentru un adult. De acolo de sus se vede tot orasul si malul danez. Bine, Danemarca se vede si din balconul aflat la vreo 200 de metri de turn. Daca nu ai bani sa urci sus, atunci poti urca numai pe scarile de lemn ale turnului si oricum esti mai sus decat ceilalti. 😛

Cand cobori de acolo (zona turnului), poti sa o iei la pas pe artera comerciala Kullagatan – prima pietonala comerciala din Suedia. Din aceasta strada se fac cateva ramificatii pe care o sa gasesti numeroase terase si restaurante. Daca vrei sa mananci la pranz, platesti intre 60 si 100 de coroane pe un fel de mancare (asta inseamna cam 6,5-11 euro). Sunt unele restaurante care ofera meniul zilei sau reduceri. Poti manca si la una din numeroasele terase din port – Nora Hamnen (se afla chiar in centru).

helsingborg-6

Daca vrei mall, atunci Vala Centrum iti ofera 180 de magazine din care iti poti lua ceva very swedish.

helsingborg-7

Ce ti-am spus eu pana acum, este un plan pentru o sedere de cateva ore in Helsingborg. De aici , cei mai multi turisti trec cu feribotul la castelul lui Hamlet din Helsingor (Danemarca).

Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti incerca si:

 • Dunkers – cel mai mare centru cultural din sudul Suediei
 • Sofiero (castel+parc) – a fost numit in 2010 “cel mai frumos parc al Europei” – vezi ca e ceva de mers pana la el din centru
 • Fredriksdal – o combinatie de muzeu al satului si gradina botanica

Daca te intreaba cineva, sa stii sa ii spui ca IKEA are birourile in Helsingborg. Restul, sunt sigur ca le vei descoperi si singur. 🙂

[wpsgallery]

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

3 Comments

 • Reply Tur de o zi in Malmo, Helsingborg, Helsingor si Copenhaga | Mihai Jurca 08/07/2014 at 12:34

  […] Helsingborg este poate cel mai elegant, pitoresc si linistit oras din sudul Suediei. Este genul de loc unde nu ai mult de alergat. Trebuie doar sa te plimbi, sa admiri, sa-ti faci poze si sa tragi tare in piept aerul curat. […]

 • Reply Impresii din Helsingborg (Suedia), oraş aflat la 40 de minute de Malmo – Ponturi de călătorie - Eva.ro 11/07/2014 at 11:32

  […] mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe […]

 • Reply ima 15/07/2014 at 14:34

  Acum gusturile nu se discuta dar mie-mi place mult mai mult Stockholm-ul decat Helsinborg. Intr-adevar, Helsinborg e mic si cochet dar Stockholm parca are ceva al sau, deosebit fata de alte orase din Suedia.

 • Leave a Reply