specialitati-italia

La cel fel de local iei masa in Italia. Diferente intre ristorante, trattoria si osteria

[image name=line]

Zau ca niciodata cand am mers in Italia, desi vedeam scris peste tot ristorante, trattoria, osteria, tavola calda, nu mi-am pus prea in serios intrebarea care e diferenta intre aceste tipuri de carciumi. Ma gandeam ca cine vrea sa fie mai aparte, nu-i spune localului asa simplu, restaurant, ci osteria. Ca e mai exotic. Nu!

L-am intrebat zilele trecute pe un nene barman din cartierul Trastevere din Roma si m-a lamurit. Iar explicatia pe care mi-a dat-o poate fi si un reper pentru turistii in cautare de localuri mai ieftine.

  • Ristorante. Restaurantul clasic care serveste mancaruri mai elaborate, are un meniu bogat, mese elegante, dar si preturi pe masura.
  • Trattoria. In acest fel de local simti adevarata savoare culinara a locului. Sunt carciumi mai mici, detinute de regula de o familie. Mama gateste, tata strange banii, iar copiii sau nepotii servesc la masa. Meniul nu este foarte variat. Se pune accentul pe retete si ingrediente locale. Trattoriile sunt mai ieftine decat restaurantele.
  • Osteria. Este un local fara mari pretentii. Te poti opri pentru a bea un pahar de vin local si a manca ceva simplu, dar bun, facut din ingrediente locale. Acum ceva timp, osteriile erau hanuri unde drumetii se opreau, serveau o friptura sau o portie de paste, eventual si innoptau. Osteriile de azi sunt un fel de carciumi de “cartier”. Mesele pot fi lungi, asa ca va trebui sa stai si cu alti turisti sau localnici la masa.

In concluzie, incearca trattoriile cu mare incredere, pentru o experienta italieneasca vero. Dar nu sunt de ocolit nici micile osterii din cartiere.

restaurant-italia-1

restaurant-italia-2

restaurant-italia-3

restaurant-italia-4

restaurant-italia-5

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *