londra-roata

Ce poti face si ce poti vizita cu 100 de euro in Londra

In luna martie, dupa vizita la Roma, va povesteam ce poti face cu 100 de euro in capitala Italiei (link articol). O adevarata incursiune in cultura si gastronomia locala, cu momente de relaxare in Gradina cu Portocali sau in cupola Bazilicii Sf. Petru, la Vatican. Mergem astazi cu aceeasi suma la Londra, ca sa vedem cum poate arata o zi perfecta in capitala Marii Britanii. O sa fac calculele in lire sterline, ca sa nu ne incurcam. Grosso modo, 100 de euro inseamna aproximativ 90 de lire.

Ca de obicei, experimentul este sustinut de prietenii de la TransferGo – o companie de transfer international de bani online – in timp real si la costuri mici. Serviciu gratuit in numeroase cazuri. Dar despre TransferGo si cum iti fac viata mai usoara, o sa va povestesc putin mai tarziu. Trebuie sa mai fac o precizare, inainte de a o lua la pas prin Londra. In acest experiment, nu am luat in calcul biletele de avion, cazarea si transferul de la aeroport catre oras, pentru ca nu ar fi fost relevant, oricum depaseam suta de euro din start.

transfer-banner

O duminica frumoasa poate incepe cu o plimbare prin Camden Market. Una dintre zecile de piete ale Londrei, Camden se remarca prin numeroase localuri, furgonete, standuri, care vand aproape orice iti trece prin cap in materie de mancare – de la burgeri si pizza, pana la mancare asiatica, mancare arabeasca, indiana, sucuri, fructe, dulciuri, inghetata, s.a.m.d. In Camden Market trebuie sa te duci de dimineata pana seara si sa incerci tot ce iti face cu ochiul. Si nu ti-ar ajunge 3-4 zile, asta in cazul in care esti din cale afara de mofturos. Altfel, nu cred ca exista londonez care sa fi incercat toate localurile si felurile de mancare ce se vand acolo. Recomand, ca de dimineata, belgian sau dutch waffles cu fructe si ciocolata alba sau normala. Sunt divine si merg la perfectie cu o cafea. Waffles 7 lire + cafeaua 3 lire = 10 lire.

jurca-londra-3
jurca-londra-4

Revenind in centrul orasului, Londra are mai multe locuri de unde poti vedea orasul de la inaltime. Cele mai faimoase sunt London Eye (roata), dar si Shard-ul (acea cladire, dupa cum ii spune si numele, in forma de ciob). Am ales roata Londrei, tocmnai pentru ca aceasta constructie de 135 de metri inaltime se afla pe malul sudic al Tamisei, la cateva sute de metri de Big Ben si de Westminster, oferindu-ti o priveliste de ansamblu asupra zonei centrale. Doar ca Big Benul este de vreme buna in reparatii si nu vezi mai mult de un mesh imprimat. Un bilet de acces in London Eye costa 27 de lire, daca este achzitionat online, respectiv 30 de lire daca este luat la fata locului.

london-eye-londra-4
london-eye-londra-3

Muzeul Transporturilor (16,5 lire). Nu cred sa existe un oras in lume cu mijloace de transport in comun mai cunoscute decat cele din Londra. De la reteaua fantastica de metrou, cu statii mai noi, cu statii istorice cu design industrial, pana la autobuzele supraetajate. Exista un muzeu in care vezi ce inseamna si ce a insemnat transport londonez, pas cu pas. Exista inclusiv tururi de depouri si statii de metrou pentru amatorii de fotografie. Independent de muzeu, poti merge sa vezi Platforma 9¾ din King’s Cross Station, de unde a plecat The Hogwarts Express, in Harry Potter.

In Londra nu ai cum sa mori de foame, oricat de sclifosit ai fi. Si asta pentru ca datorita numarului mare de nationalitati care se regasesc sub aceeasi umbrela, si oferta este foarte variata. Acum stiti ca bucataria britanica nu este chiar ceea ce ti-ai dori in materie de satisfacere a papilelor gustative. Fish and chips e bun, breakfastul londonez cu fasole si carnati arata mai degraba a pranz, iar tocanitele si placintele in care se arunca la repezeala cam tot ce se gaseste prin frigider, nu o sa te faca niciodata sa le povestesti prietenilor atunci cand te vezi cu ei ce experienta unica ai avut. E mancare si atat. Poate gresesc eu. In Londra se mananca multa mancare indiana, se mananca sushi, exista un cartier intreg cu carciumi chinezesti. In general cam tot ce iti trece prin cap, vei gasi in Londra. Iti recomand un loc foarte bun de mancat ramen – o supa traditional japoneza, facuta cu o baza de carne sau peste, ou, noodles, eventual bucati subtiri de carne si sos de soia sau/si miso. Sunt nenumarate versiuni pentru acest tip de supa. Locul se numeste Shoryu Ramen Liverpool Street (sunt mai multe restaurante din acest lant in Londra), iar pretul pentru o supa ramen si o bautura si o mica gustare ajunge la 20 de lire. Fratilor, e dumnezeiesc de buna aceasta supa!

shoryu-ramen-1
shoryu-ramen-2

Trebuie sa mai socotim un abonament de metrou in zona centrala a Londrei, care costa 7 lire. Aici este un sistem foarte interesant. In mod normal, pana acum ceva vreme, ca sa calatoresti cu metroul in Londra aveai nevoi de un Oyster – un card reincarcabil. Plateai 5 lire pentru Oyster, si de abia apoi incepeai sa adaugi credit pe el, iar la fiecare calatorie erai tarifat in functie de cat de mult calatoreai. Acum, daca platesti cu un card contactless, nu mai ai nevoie de Oyster. E ca la magazin – treci cardul prin fata POS-ului, intri la metrou, calatoresti, iar la iesire scanezi din nou cardul. Prima calatorie este 2,40 lire, a doua tot 2,40 lire, iar dupa ce ai atins suma de 7 lire intr-o zi, calatoresti cat vrei in ziua respectiva, pentru ca deja ai atins plafonul maxim.

jurca-londra-2
jurca-londra-1

Poti sa mai adaugi o bere (5 lire) servita intr-unul din miile de pub-uri pe care le intalnesti la tot pasul in capitala Marii Britanii, si uite asa, am ajuns la 84,5 lire. Mai avem inca 5,5 lire pana la plafonul de 100 de euro. Ce putem face cu ei? Daca e soare afara, poti merge intr-unul dintre parcurile londoneze (The Regent’s Park, St James’s Park, Kensington Gardens, Hyde Park, The Green Park) si poti inchiria un sezlong (link) pentru 4 ore. sau te poti plimba cu London WaterBus de la London Zoo in Little Venice (35 de minute – 6 lire). Cu 5,10 lire poti merge sa inoti intr-un bazin olimpic – London Fields Lido (link).

Iar daca ai mai fost la Londra, stii foarte bine ca exista multe atractii gratuite – British Museum (un muzeu in care poti sta si doua zile, pentru ca tot mai ai ceva de vazut), TATE Modern – muzeu de arta moderna si contemporana, Museum of London, National Gallery, s.a.m.d.

 

Cum functioneaza TransferGo

Si pentru ca tot vorbeam la inceput de articol despre TransferGo.  Sa presupunem ca ai de trimis niste bani tocmai in Marea Britanie. Sau ai de platit o cazare sau un serviciu in aceasta tara, iar respectivii isi doresc plata direct in cont, nu cu cardul. Intri frumos in TransferGoscrii suma pe care o ai de trimis, iar banii ajung la destinatie in 3 zile lucratoare, gratuit, fara niciun comision. Daca imi doresc ca banii sa ajunga mai rapid, pana maine, voi plati un comision fix de 4,99 RON, indiferent daca trimit 200 sau 2.000 de lire. Am si optiunea ca banii mei sa ajunga in contul destinatarului in aceeasi zi (sau in prima zi lucratoare, captura de mai jos fiind facuta duminica), in acest caz, comisionul fiind de 9,99 RON.

Ce-mi place la TransferGo e ca indiferent daca trimiti 10 euro, 100 sau 1.000 de euro, comsionul este fix. Sau zero, daca nu te grabesti. Banii se trimit simplu, prin intermediul aplicatiei, sau prin site-ul TransferGo, doar cu cardul. Nu iti trebuie nimic in plus. Iar cursul la care se face transferul – pentru ca din Romania tu trimiti lei, iar in Germania se primesc euro, este foarte apropiat de cel oficial comunicat de BNR. Exemplu, azi, 23 iunie 2018, cand este redactat articolul, cursul TransferGo este 1 Lira Sterlina = 5.2994 RON, iar cursul oficial BNR este 1 lira = 5,2928 RON.

De o mare utilitate este si aplicatia TransferGo – gandita atat pentru iOS cat si pentru Android – care poate fi descarcata de aici (link). Cu ajutorul ei, este mult mai usor sa trimiti bani oriunde te-ai afla si, in plus, primesti notificari referitoare la parcursul banilor in timp real. Se pot trimite bani catre statele Canada, SUA, Australia, Filipine, China, India, Hong Kong, Turcia, Israel, Africa de Sud, Ucraina, tarile Uniunii Europene, etc.

* Blogul MihaiJurca.ro participa in campania de comunicare a serviciului de transfer international de bani online, TransferGo.

londra-transfergo

2 Comments

  • Mihaela

    Buna,
    De mentionat este ca e mai avantajos sa iei un pachet de 2 obiective turistice, spre ex : Mafame Tussauds + Sea Life / London Eye , cu 40/35£.
    Eu am vrut sa merg la Sea Life, unde pretul standard era de 35£, insa in pachet cu Madame Tussauds costa 40£. Aceste pachete sunt valabile doar daca le achizitionezi online, cu minim o zi inainte de vizita.
    De asemenea, sunt diferite vouchere oferite de compania de cai ferate, sau chiar si pe ambalajele de la ciocolata, unde ai 2 bilete la pret de 1 (achizitionate fizic, de la obiective, fara alte reduceri) pt o serie de obiective ca cele de mai sus.

    Mersi de ponturi si de data asta, la Londra am urmat recomandarile tale. Borough Market a fost o surpriza placuta.
    Si intr-adevar, cred ca si a doua si a treia oara daca te intorci , tot mai ai ceva de vazut, de facut, de experimentat.

  • Tansanu Ramoba

    Buna ziua.
    Am dori sa facem o vizita la studiourilr unde s-a fimat Harry Potter din Londra.
    Sugestii?
    Un link util?
    Am aprecia mult.
    Toate cele bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *