Travel tips Uncategorized

Motivele pentru care zborul Bucuresti – Riga nu-i va ajuta mai deloc pe turistii romani

06/03/2014
air-baltic
[image name=line]

Compania low-cost letona airBaltic a anuntat ca introduce zborul direct Riga – Bucuresti, incepand din data de 3 iunie. Saptamanal vor fi 4 curse, operate cu avioane tip Bombardier Dash 8 / Q 400 Nextgen. Acesta este un avion mic, de 76 de locuri (cu 4 locuri pe fiecare rand, 2 cu 2).

q400

Q 400 (Foto airBaltic.com)

Program de operare

 • BT 503: RIX 09:35 – 12:20 OTP – miercuri si vineri
 • BT 504: OTP 12:50 – 15:40 RIX – miercuri si vineri
 • BT 505: RIX 15:55 – 18:40 OTP – marti si sambata
 • BT 506: OTP 19:10 – 22:00 RIX – marti si sambata

destinatie-riga

Si daca mai adaug si ca zborul va dura putin sub 3 ore, am dat stirea.

 

Ce nu imi place la oferta airBaltic

Desi compania este considerata low-cost, operatorul se comporta aproape ca unul de linie. Serviciile sunt bune (am zburat cu ei), dar preturile sunt mari. Sa luam exemplul de fata – cursa de Bucuresti.

Pentru un dus-intors spre capitala Letoniei, turistul roman ar urma sa plateasca cel putin 188 de euro, fara bagaj de cala.

preturi-riga

Daca mai adaugam si un bagaj de cala de 20 de kilograme, atat la dus, cat si la intors, pretul sare rapid la 238 de euro, ceea ce deja este mult.

bagaj-airbaltic

Surplusul de bagaje se tarifeaza cu 5 euro/kilogram.

bagaje

Si inca nu am ajuns la final. Vrei sa platesti cu cardul, pentru ca altfel oricum nu poti, ca roman, mai pune mataluta inca 5,99 euro si ai ajuns la suma de 244 de euro pentru un zbor dus-intors, cu bagaj de mana (8 kg) si bagaj de cala (20 kg). Sincer, ma cam lasa rece practica asta de a lua bani pe rezervarea cu cardul. In fine …

Iar pretul de la care am pornit calculul, cel de 188 de euro, este cel mai mic disponibil in sistem. Cand se vor epuiza primele bilete disponibile in sistem la pret minim, pe fiecare cursa, pretul ar putea sa ajunga pe la 270 de euro si chiar mai mult. Nu stiu politica de vanzari a celor de la airBaltic.

preturi-riga-2

Desi initial, cand am vazut stirea pe airlinestravel.ro, m-am bucurat, incet-incet mi-a cam pierit entuziasmul. Si nu stiu cati isi mai aduc aminte ca pe ruta Bucuresti – Riga a operat candva si TAROM (2010-2011), dar, cursa a ramas in orar pentru numai un an, dovedindu-se neprofitabila, desi avea un grad de incarcare de 70%.

Nu stiu daca turistul roman este dispus sa plateasca in acest moment o asemenea suma pentru o destinatie putin cunoscuta. Marturisesc ca am fost de 2 ori in Letonia si de vreo 3 ori in Estonia. Mi-a placut. E frumos, dar exista multe alte destinatii mai ieftine si mai ofertante, si la preturi mai mici. Si chiar cu curse de linie! 😉 Ca sa nu fiu carcotas, le doresc succes celor de la airBaltic si preturi mai diferabile.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

3 Comments

 • Reply Aura 06/03/2014 at 20:42

  Felicitari! Am vazut stirea pe “n” pagini de profil azi, dar esti singurul care s-a obosit sa faca si o analiza a subiectului. Acelasi lucru l-am observat si la stirea cu promotia Tarom de 1 si 8 martie. Keep up the good work!

 • Reply Catalina 13/02/2015 at 17:51

  Am descoperit eu recent o utilitate pentru aceasta cursa – legatura cu Rusia si cu stan-urile. Am avut un zbor cu AirBaltic pana in Sankt Petersburg, cu escala in Riga, pret total 200E (dus-intors, de persoana). Existau alternative, dar varianta aceasta era de departe cea mai ieftina.

  Spor la scris, ne place mult! 😀

 • Reply bombastic, ene fantastic 19/07/2015 at 12:12

  lasa mihaita, ca nu vrem sa fie pleiada de romani si pe destinatia asta.
  unii suntem satui de meltenii de acasa.

 • Leave a Reply