festivaluri-culinare-toscana

Toamna 2013 – 5 festivaluri culinare pe care nu trebuie sa le ratezi in Toscana

[image name=line]

Cred ca nu este o perioada mai buna in care sa vizitezi regiunea Toscana, decat toamna. Frunzele se coloreaza in mai multe tonuri decat poate afisa ecranul unui smartphone de ultima generatie, strugururii copti iau calea vinariilor din zona pentru a da nastere unora dintre cele mai elegante vinuri din lume, iar parmezanul si prosciutto-ul se gasesc la fiecare colt de strada. In concluzie, un peisaj aproape ireal.

Toamna este timpul multor festivaluri culinare in Toscana. Am facut pentru tine o lista a celor care ma intereseaza cel mai mult si la care s-ar putea sa dam nas in nas daca te hotarasti sa mergi sa le vezi.

flo

Sursa : www.valdorcia-info.com

1. Festivalul ciupercilor (funghi porcini) si al castanelor din Vivo d’Orcia. Se desfasoara in al doilea si al treilea week-end din luna octombrie. Vedeta festivalului este ciuperca “funghi porcini” – hribul romanesc. Se gateste orice, hribi sa contina: tocanita de hribi, mamaliga cu hribi, hribi fripti, etc. Se pot cumpara de la comerciantii locali ciuperci crude, uscate, dulceata de castane, piure de castane, cate si mai cate.

2. Montalcino Sagra del Tordo – Sarbatoarea sturzilor. Da, este vorba despre sturzul – pasare, nu cantaretul. Festivalul se desfasoara in ultimul weekend din octombrie (29-30 octombrie 2013) si celebreaza finalul sezonului de vanatoare. Are loc o parada a costumelor medievale, concursuri de tras cu arcul si un ospat pe cinste in vestitul Castel Montalcino. Pe langa aceste pasari gatite, nu rata nici in ruptul capului vinul Brunello di Montalcino, poate cel mai cunoscut vin rosu al Italiei. Mancarurile sunt preparate de gospodinele din Montalcino.

arc

Sursa : www.montalcino.net

3. Festivalul trufelor albe din San Giovanni d’Asso. Un festival care se desfasoara in al doilea si al treilea week-end din luna noiembrie si pune in prim plan trufele albe din regiune. Are loc si o “vanatoare” de trufe la care vizitatorii se pot inscrie – “sa gasim diamantul din Creta”. Informatii despre aceasta vanatoare gasesti aici.

4. Festivalul Cocosului din Camigliano. Se desfasoara in prima duminica din luna octombrie si incearca sa recreeze atmosfera festinurilor culinare din secolul al XIV-lea. Sute de pui sunt gatiti deasupra carbunilor incinsi, iar masa este udata din belsug cu vin local. In timpul festivalului se joaca La Druzzola – jocul rotilor. Partcipantii sunt imbracati in costume medievale si trebuie sa arunce druzzola (o bucata circulara de lemn de maslin) intr-un anumit punct.

mon

Sursa : www.montalcinonews.com

5. Il Bravio delle Botti. Desi nu este exclusiv un festival culinar, este un “must” pentru mine in aceasta toamna. Este festivalul de “impins butoaie” din orasul Montalcino. Echipele, formate din cate doi barbati vanjosi, trebuie sa impinga la deal aceste butoaie grele de vin. Traseul are un kilometru.

butoi

Sursa : www.discovertuscany.com

Cam asa arata lista celor mai tari festivaluri culinare ale toamnei din Toscana. Te rog insa un lucru : inainte de a pleca incolo, verifica datele exacte ale fiecarui festival, pentru ca italienii nu au dezvoltat site-uri speciale pentru aceste festivaluri si inca nu apar “batute in cuie” datele pe internet. Exista reguli dupa care se tin … “ultima duminica din luna X”  sau “primele doua saptamani din Y”.

Pentru a afla cum poti sa ajungi mai ieftin in zona (curse low-cost) citeste acest articol pe care l-am scris in urma cu ceva timp.

Avanti!

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *