prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-82

Prognoza meteo 10-16 martie. Vremea se incalzeste, iar ploile dispar

[image name=line]

Aceasta a doua decada a lunii martie a inceput cu vifor, cum se spune in popor, respectiv cu vant in mai toata tara, tare si in rafale la munte si in speta in Carpatii Meridionali si Orientali, dar destul de intens si in jumtatea de sud a Moldovei, Muntenia si Dobrogea.

In aceasta saptamana, vantul nu se va linisti, doar ca va mai slabi din intensitate, insa ca aspect vremea va deveni frumoasa in majoritatea regiunilor. Vor mai fi innorari, dar precipitatii destul de putine, posibil si in primele ore ale zilei de marti, in sud si in sud-est, ploi, dar trecator si lapovita sau chiar ninsoare, asa cum s-a intmplat duminica in Baragan si in Dobrogea.

Valorile termice diurne vor fi in crestere usoara, marti si miercuri, vor avea o scadere joi, dupa care vor creste din nou. Cel mai probabil, la sfarsit de saptamana, mai precis sambata, cele mai multe maxime se vor incadra intre 12 si 18 grade, numai ca, tot de atunci, vantul se va intensifica din nou, in toate regiunile, de aceasta data dinspre vest si sud-vest, catre nord-est.

Aceasta noua intensificare va fi in legatura cu evolutia unor fronturi atmosferice, ale caror formatiuni noroase vor determina ploi, iar in zonele montane inalte, vor fi averse si de lapovita sau ninsoare.  Nu este exclus sa apara si descarcari electrice, desi, de duminica, temperatura va fi in scadere.

Minimele din cursul noptilor, marti dimineata vor fi preponderent negative, mai putin in Subcarpatii de Curbura, Dobrogea, vestul Olteniei si sudul Munteniei, mai mici in estul Transilvaniei, pana la -8…-10 grade. Usor sub zero mai raman si miercuri, si joi dimineata, dar pe arii din ce in ce mai mici, in principal in centrul si nordul tarii. In concluzie, va fi o vreme “agitata”, de primavara si …nu prea.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *