prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-18

Prognoza meteo 3-9 iunie. Ploile nu parasesc Romania nici in aceasta saptamana

[image name=line]

Manifestarile de instabilitate atmosferica vor continua in aceasta saptamana, in toate regiunile. Prezente, mai ales dupa amiaza, aversele insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, vor fi mai frecvente in vest, nord, centru, la deal si la munte si pe arii mai restranse in rest. Vor mai fi posibile cantitati de apa insemnate si caderi de grindina.

Regimul termic, pana miercuri inclusiv, va fi comparabil cu cel de pana acum, in mare parte din tara sub cel normal la aceasta data, in cursul noptilor si al diminetilor, iar in zonele cu mai multe ploi si ziua. Minimele nocturne vor fi de la 5…7 grade in depresiuni, pana la 15…17 grade la tarm de mare, iar maximele  de la 17…18 grade in nord-vest, centru si zonele deluroase, pana la 25…27 de grade in jumatatea de sud a Moldovei, Muntenia si partea continentala a Dobrogei.

Pe litoral, ploi si descarcari electrice ar mai putea fi dupa amiezele, destul de putine pana la mijlocul acestei saptamani si mai multe dupa aceea; temperaturi maxime in aer de 22…24 de grade, apa marii insa ramane rece, doar 14…16 grade.

La Bucuresti, luni si marti, conditiile de ploaie vor fi reduse, dar nu excluse in totalitate, iar valorile de temperatura vor fi de 11…13 grade diminetile si 25…27 de grade la amiaza.

De joi, temperatura va creste in toata tara, iar fenomenele de instabilitate nu vor lipsi, chiar vor fi in amplificare, ca mod de manifestare. Conform statisticilor meteorologice, luna iunie este cea mai intabila si cu cele mai mari cantitati din an, in medie in jurul a 90 l/mp.

Astfel de cantitati si inca in intervale scurte de timp, au fost in ultimele zile in centrul Europei, determinand inundatii si cresteri importante de debite pe cursul Dunarii, in Austria, Cehia, Ungaria.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *