prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-26

Prognoza meteo 8-14 iulie. Cand sunt planificate ploile in aceasta saptamana

[image name=line]

In nordul, estul si sudul Europei, vor fi valori de presiune scazute si o circulatie a aerului favorabila patrunderii de vapori de apa dinspre Oceanul Atlantic si Marea Nordului, Marea Baltica, Marea Neagra, Marea Adriatica si Marea Mediterana, care sa se transpuna in nori ce capata consistenta, prin dezvoltarea mult pe verticala, in apropierea lanturilor muntoase pe care le intalnesc si nu le pot depasi usor.

In aceste conditii, in zonele mentionate, vremea ramane instabila cu averse, mai insemnate cantitativ si cu caracter torential, asociate cu fulgere, tunete, intensificari de vant de scurta durata, trecator si cu aspect de vijelie si grindina.

In tara noastra, astfel de manifestari vor mai fi si pe parcursul acestei saptamani, mai frecvente dupa amiaza – la deal si la munte in fiecare zi, iar in zone mai joase (campie, podis) vor fi mai prezente, luni in toata tara, mai putin pe litoral, marti – in vest si sud-vest, miercuri – in jumatatea de vest, joi – in vest, nord si centru, apoi indeosebi in jumatatea de nord.

Din punct de vedere termic vremea va fi asemanatoare cu cea de pana acum, apropiata de normalul acestei perioade, pentru luna iulie normal insemnand cald, maxime diurne in general intre 25 si 31 de grade si minime nocturne intre 12 si 22 de grade.

La Bucuresti, mai sunt posibile reprize de ploaie, vant si descarcari electrice, in cursul serilor, dar nu chiar in fiecare zi; temperaturi de 17…19 grade dimineata si in jur de 30 de grade la amiaza.

Litoralul ramane cu o vreme calda si in general insorita, desi pe anumite portiuni, in trecere, se pot aduna nori, care sa determine averse. Vor fi valori de temperatura, in aer de 20…23 de grade dimineata si 28…29 de grade la amiaza, iar in apa marii cel putin 24…25 de grade.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *