prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-37

Prognoza meteo weekend 13-15 septembrie. Toarna cu galeata pana sambata

[image name=line]

In sud-estul Europei, de joi – pana sambata inclusiv, circulatia aerului va fi de asa natura incat formatiuni noroase dinspre Marea Mediterana, Marea Adriatica, Marea Egee si Marmara, Marea Neagra, bogate in umezeala, dar si dinspre centrul continentului, vor evolua in „cerc” deasupra Romaniei si a tarilor invecinate acesteia.

In consecinta, in acest spatiu, instabilitatea atmosferica va fi foarte accentuata, ploile multe si insemnate cantitativ si cu caracter torential, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului.

In tara noastra, astfel de manifestari vor fi din a doua parte a zilei de joi, in vest, sud-vest, la deal si la munte, iar in noaptea de joi / vineri in majoritatea regiunilor; vineri in nord, centru si nord-est, iar vineri noapte / spre sambata si sambata, din nou in majoriatatea regiunilor.

Aceste din urma ploi vor fi mai frecvente si abundente in Muntenia, Moldova, Dobrogea, Carpatii de Curbura si sud-estul Transilvaniei, unde cantitatile de apa ar putea totaliza si depasi 100 l/mp. In aceste regiuni si la munte, vantul va sufla tare si in rafale, iar dupa aceea vremea se va ameliora, in sensul restrangerii ploilor, catre nord-estul tarii, apoi incetarii lor.

In zilele cu ploi, temperatura va marca o scadere si vremea va deveni racoroasa spre rece, pentru aceasta perioada. Daca joi se asteapta maxime cuprinse in general intre 22 si 29 de grade, sambata acestea se vor incadra intre 13 si 23 de grade, iar in conditii de vant, senzatia va fi de foarte rece.

La Bucuresti, va ploua in noaptea de joi / vineri, vineri / sambata si sambata, timp in care vor fi si intensificari de vant, iar temperatura va scadea de la o maxima in jur de 29 de grade joi, pana la aproximativ 19 grade sambata.

Pe litoral, pana sambata ploile vor fi prezente tot in cursul noptilor, dar in Delta Dunarii si joi dupa amiaza, insa in tota acest timp va fi vant, destul de intens, dinspre mare – spre intinderea de uscat.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *