prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-81

Prognoza meteo weekend 7-9 martie. “Babele” mohorate, urmeaza “mosii” capriciosi

[image name=line]

In general, in intervalul 1…9 martie, cunoscut ca perioada „Babelor”, vremea este schimbatoare, in sensul ca o zi este cu vreme frumoasa, alta cu vreme urata si de aici si temperaturi, cand mai ridicate, cand mai scazute. O astfel de alternanta s-ar datora intensificarii circulatiei, la trecerea de la anotimul rece al anului, iarna, la unul, macar teoretic, mai cald.

„Babele” din acest an au fost foarte mohorate, iar dupa 9 martie, „Mosii” vor fi foarte capriciosi, existand posibilitatea ca, saptamana viitoare, temperatura sa marcheze o scadere asa incat sa revina lapovite si ninsori, nu numai la munte, ci si in zone cu altitudini mai mici, cel mai probabil in Moldova, Muntenia, Oltenia si Dobrogea – mai ales partea sa continentala, insa pe arii restranse, pentru putin timp si nu chiar sa se depuna strat de zapada.

Configuratia de acum a campului baric este una specifica producerii viscolelor, pe timp de iarna, respectiv cicloni cu nori si umezeala din Marea Mediterana, ce ajung si se revigoreaza in Marea Neagra si un maxim de presiune, ce se extinde inspre aceasta parte a Europei, deasupra Campiei Ruse, numai ca, in domeniul acestui Anticiclon Est European, temperaturile nu sunt prea scazute, dar vor fi in scadere, in zilele viitoare.

Pana atunci, respectiv, pana la sfarsitul acestei saptamani, evolutia vremii din tara noastra va fi asemanatoare cu cea de pana acum, adica va fi urata si ploioasa. Ploile vor fi mai multe in regiunile sudice si de rasarit si mai putine in interiorul arcului carpatic, unde, valorile termice, indeosebi din cursul zilelor, se mentin mult mai ridicate. In Banat, Crisana, Maramures si Transilvania, vor fi valori maxime intre 12 si 16 grade, iar in celelalte regiuni intre 5 si 11…12 grade, o usoara crestere a acestora, si in sud si in est, fiind posibila pe duminica.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

  • Bia

    Oh, Joy! NOT! 🙁
    Da, era oarecum de asteptat.
    Intrebare: care e treaba cu Moșii? Pe la noi prin Ardeal se stie mai mult de babe (mă rog, Baba Iarna si cojoacele ei) 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *