prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-67

Prognoza meteo weekend 17-19 ianuarie. Temperaturi de 15-16 grade la deal

[image name=line]

Desaupra tarilor scandinave, in ultimele 2 zile, au avut loc acumulari de aer mai rece, de origine polara si groenlandeza, ce vor persista in zona, in perioada urmatoare, cand partial vor avansa si spre Finlanda, nord-vestul Rusiei, tarile baltice, Belarus si jumatatea de est a Ucrainei, atrase de un vartej ciclonic, ce va ramane activ mai aproape de Muntii Ural.

Un alt vartej, si mai activ, extins deasupra celei mai mari parti a Oceanului Atlantic, isi va face simtita prezenta cu vant si precipitatii, deasupra partii de vest si de nord-vest a Europei, dar, in acelasi timp,  va favoriza noi patrunderi calde dinspre Marea Mediterana si nordul Africii.

In cea mai mare parte a continentului, regimul termic se va mentine peste cel ce ar fi normal in aceasta perioada si chiar va mai creste.

Romania nu va face exceptie. Catre mijlocul saptamanii viitoare, temperatura aerului va marca o scadere, insa, nu substantiala si nici de durata. Prin urmare, in tara noastra, primavara continua.

Vor mai fi ploi slabe, temporar in vest, nord-vest si nord, apoi si in centru sau in jumatatea de nord; la munte, trecator ar putea fi si lapovite sau ninsori, fara depunere de strat de zapada si in zonele joase de relief, in speta prin Campia de Vest, in zona de campie a Olteniei si in Transilvania, se va forma ceata, in principal, in orele diminetilor.

Temperaturi nocturne negative, vor fi in noaptea de joi / vineri in nord, nord-est si centru,  vineri / sambata in estul Transilvaniei, Oltenia si dealurile Munteniei, undeva la -1…-3 grade.

Maximele, din zilele viitoare, si mai ales de sambata si de duminica, vor trece de 12…13 grade in  Banat, Crisana, Maramures, Moldova, Muntenia, Dobrogea si cea mai mare parte a Olteniei, iar in zonele de deal si in speta in Dealurile de Vest, vor fi valori mai mari de 15…16 grade.

 

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *